Kvinnor kan också vara förövare | Fria Tidningen
Fria.Nu

Kvinnor kan också vara förövare

I Kanada har man studerat vad flickor och unga kvinnor gör i krig. De är ofta med och slåss i kriget. Barn, både flickor och pojkar, används ofta i krig. Och flickorna får ingen hjälp efteråt.

Globalt (Omvärldsbilder) Studien av flickor och unga kvinnor i krig heter Where are the girls?. Susan McCay och Dyan Mazaruna har skrivit den. De har studerat vad som har hänt i konflikter i Mozambique, Uganda och Sierra Leone.

De beskriver hur flickorna dras in i krig. De skriver också att regeringarna försöker dölja att det finns flickor i deras arméer. Men regeringarna brukar gärna säga att motståndarna har flickor i sina arméer.

Regeringarna vill inte att andra ska veta att flickorna är med i krigen. Därför får flickorna oftast inte berätta om hur det är. De får inget stöd när kriget är slut, för ingen vet att de var med.

Det finns en organisation som arbetar för att man ska sluta använda barnsoldater, Coalition to Stop the Use of Child Soldiers, CSUCS. Organisationen säger att barn ofta utnyttjas i krig. Barnen används som soldater. Ibland har vuxna soldater sex med dem. Det säger de i sin årsrapport Child Soldier Use in 2003. Där skriver de också att man aldrig talar om flickorna, och att flickorna inte får hjälp efter krigen.

En representant för CSUCS säger till FN:s nyhetstjänst IRIN att den nya studien är viktig. Den berättar också om flickor som blir våldtagna i krig och sen får barn. När flickorna kommer hem efter kriget är familjen och grannarna elaka mot dem.

CSUCS och gruppen Rights & Democracy är delar av ett stort nätverk som finns i många länder. De har skrivit regler som ska skydda barn i krig.

En sådan regel heter Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child. Den handlar om barn i krig. Regeln började gälla i februari 2002. Enligt den regeln får man inte använda barn under 18 år i krig. Det gäller både arméer och andra väpnade grupper. Men det är inte en regel som alla måste följa. De stater som tänker följa regeln skriver upp sig på en lista. Sen måste de följa regeln. I december 2003 hade 67 stater skrivit på listan.

I den internationella brottmålsdomstolen, ICC, finns också regler om barn i krig. Det räknas som krigsförbrytelse att ta med barn under 15 år i krig.

Men i rapporten Child Soldier Use report for 2003 står det att barn ändå används i krig. Man har nästan inte gjort några framsteg. En del väpnade grupper använder till och med fler barn än förut.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Forskare i USA får inte tala fritt

James Hansen forskar om klimatet vid Nasa. Han sa till folk i USA att man snabbt måste sluta släppa ut en massa gaser i luften. Han sa att gaserna skadar klimatet på jorden. Då försökte Nasa stoppa honom. De tog bort information från hans webbsidor. De försökte hindra honom från att tala med media. Men Hansen säger vad han vill ändå.

Fria.Nu

NASA försökte tysta klimatforskare

Sedan den ledande klimatforskaren James Hansen vid NASA gick ut till allmänheten i USA för att söka stöd för en omedelbar minskning av utsläppen av växthusgaser censureras hans hemsidor och framträdande inför pressen av NASA:s informationsavdelning. Men Hansen lät sig inte tystas.

Fria.Nu

Massarbetslöshet underblåser konflikter i Västafrika

I Västafrika där 65 procent av befolkningen är under 30 år betyder bristen på arbetstillfällen att unga män i ökad grad ställs inför två val - att ta till våld eller emigrera. Detta menar en ny FN-rapport som kom i veckan.

Fria.Nu

När Bagdad kom till New Orleans

När tsunamin drabbade Indonesien, Thailand, Sri Lanka och andra länder runt Indiska Oceanen var hjälparbetare och drabbade från väst överväldigade av hur människor på plats gjorde allt för att hjälpa varandra. När orkanen Katrina drabbade amerikanska delstater längs Mexikanska golfen fick poliser och nationalgarde dirigeras om från att rädda människor till att förhindra plundring och våld.

Fria.Nu

Kvinnor demonstrerade för säkerhet i Afghanistan

Flera hundra kvinnor demonstrerade i Kabul förra veckan. De krävde bättre säkerhet för kvinnor. Fem kvinnor har blivit mördade i Afghanistan de senaste veckorna. Kvinnorna som demonstrerade krävde att mördarna ska åtalas.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen