Terror föder terror | Fria Tidningen
Fria.Nu

Terror föder terror

Efter mordet på Hamas-ledaren, Ahmad Yassin, kommenterar Israel att terrorn kommer upphöra om hotet om mord ligger tillräckligt tungt över alla islamistiska ledare. Problemet är bara att en död ledare vare sig kan prata med sina egna grupper eller skriva under fredsavtal.

Ulf Bjereld som är professor i statskunskap ser två möjligheter i dagsläget. Antingen så blir det, sånär som på en eller annan självmordsbombare, lugnt i ett par veckor till Hamas samlat resurser till en kraftigare verdergällning, eller så kommer de få hjälp från andra islamistiska grupper.

- Risken är överhängande att Israel nu blir måltavla för internationell islamism. Det kan bli riktigt farligt, säger Bjereld. Han är övertygad om att i stort sett alla länder med ett undantag kommer ta avstånd från Israels aktion. Att tro att USA ska ändra mening i och med den här händelsen är att hoppas på för mycket säger han i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Jan Hjärpe, professor i islamologi vid lunds universitet, menar att mordet på Yassin kommer leda till fler terrordåd. Yassin var den kraft som försökte hålla tillbaka Hamas mest extrema grupper, och faktiskt också gjorde det, menar han.

- Israel motiv var att stoppa fredsprocessen. Det här stödjer de extremistiska krafterna i Israel och motverkar fred, säger Hjärpe.

Men trots att Israelisk radio rapporterar att premiärminister Ariel Sharon personligen ledde attacken mot Yassin är inte Israels regering enig i beslutet om aktionen.

- Visst måste vi reagera mot terrorn eller dem som förbereder en bomb. Men Yassin var inte en 'tickande bomb' sade inrikesminister Avraham Poraz till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

© 2022 Fria Tidningen