Israel svartlistar solidaritetsorganisationer | Fria Tidningen
  • På måndagen kom listan med namn på de 20 organisationer som, på grund av BDS-uppropet, från och med nu kommer nekas inträde i Israel.
  • Gilad Erdan gick på måndagen ut i israelisk media och sa att "Vi har ändrat från att jobba defensivt till att jobba offensivt.
Fria Tidningen

Israel svartlistar solidaritetsorganisationer

På måndagen kom listan från ministeriet för strategiska affärer med namn på de 20 organisationer som från och med nu kommer nekas inträde i Israel. Orsaken sägs vara BDS-uppropet och svenska Palestinagrupperna är en av organisationerna.

År 2005 lanserades Boycot deinvestment sanctions-, BDS-uppropet av 170 organisationer i det palestinska civilsamhället med uppmaningen till omvärlden att stödja bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel till dess att ockupationen upphör. Uppropet har länge varit en nagel i ögat på Israel och i veckan trädde minstern för strategiska affärer, Gilad Erdan, ut i israelisk media och sa att "Vi har ändrat från att jobba defensivt till offensivt. Organisationerna som stöder bojkotten måste förstå att staten Israel kommer agera mot dem och inte tillåta deras inträde i vårt land eller att de skadar vårt folk".

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. En av de drabbade organisationerna är svenska Palestinagrupperna.

– Detta är ett sätt för Israel att försöka tysta den internationella solidaritetsrörelsen som stödjer det palestinska folkets strävan efter frihet och mänskliga rättigheter. Israel lägger enorma resurser på att försöka stoppa bojkottrörelsen, som vuxit sig stark runtom i världen och visar resultat. Företag flyttar sina investeringar, artister ställer in spelningar och många människor köper inte israeliska varor, skriver de i ett pressmeddelande strax efter att listan offentliggjordes.

Inrikesministeriet som satts att implementera att listan följs meddelar att de som har framträdande roller i dessa organisationer samt nyckelpersoner eller andra som öppet stöttat någon av organisationerna kommer nekas inträde. Israeliska tidnngen Haaretz skriver att ett par personer redan nekats inträde och satts på vändande flyg tillbaka till där de kom ifrån. Flera personer i de svartlistade organisationerna arbetar i Israel och/eller har familj och släkt där. En annan organisation som svartlistats är The American Friends Service Committee (kväkarna) som fick 1947 års Nobels fredspris för att assistera och rädda judar undan nazisterna.

I Sverige innebär detta för Palestinagrupperna att de inte kommer kunna följa upp sina projekt på Västbanken och Gaza, inte heller de som får statliga bidrag. Vägen dit går via Israel och Israel kontrollerar också gränsen mot Jordanien.

–Israel välkomnas i internationella samarbeten och att då svartlista demokratiska organisationer som arbetar för internationell rätt och mänskliga rättigheter baserat på politiska åsikter är helt oacceptabelt, menar Palestinagrupperna.

Fakta: 

Listan på organisationer:

The France Association, Palestine Solidarity, BDS France ,BDS Italy, The European Coordination of Committees and Associations for Palestine, Friends of Al-Aqsa, Ireland Palestine Solidarity Campaign, The Palestine Committee of Norway, Palestine Solidarity Association of Sweden (PGS), Palestine Solidarity Campaign, War on Want BDS Kampagne, American Friends Service Committee, American Muslims for Palestine, Code Pink, Jewish Voice for Peace, National Students for Justice in Palestine, US Campaign for Palestinian Rights, BDS Chile, BDS South Africa, BDS National Committee.

Annons

Rekommenderade artiklar

"Okunskapen om hur man undervisar synskadade är stor"

Trots påtryckningar menar synskadade Jana Bernhard att hon inte får sitt skolmaterial på punktskrift. Skolan pekar på missförstånd medan Synskadades riskförbund, SRF, menar att kunskapnivån kring synskador ofta generellt är låg.

Vem granskar granskaren?

Nyligen publicerades en undersökning från Institutionen för Journalistik och Masskommunikation på Göteborgs Universitet, där allmänheten tillfrågades om vilka samhällsinstitutioner som hade störst makt över dagordningen. Sedan 1989 hade medierna klättrat förbi både de politiska partierna och regeringen, och hamnat i ohotad topposition. Media är inte längre de som granskar makten, media är makten. Och när media då är alldeles upptagna med att vara makten, vem ska då granska media?
Den här veckan bjuder vi på GFT er på en omfattande bilaga om mediesituationen i Sverige. Håll till godo!

Fria.Nu

Västtrafik kränker Erik

I fem år har Erik Ljungberg vänt ut och in på Västtrafiks och Göteborgs Spårvägars reseregler. Genom att döpa om Västtrafik till Västtragik på sin hemsida har han öppnat ögonen på opinionen. Erik är rullstolsburen och har inga problem att åka spårvagn. Problemet är att han inte får.

Fria.Nu

© 2018 Fria Tidningen