• Katalanske presidenten Carles Puigdemont (i mitten) och regionparlamentets talman Carme Forcadell vid lördagens protest i Barcelona som samlade upp emot en halv miljon demonstranter.
  • Spaniens premiärminister Mariano Rajoy hotar med stora inskränkningar av det katalanska självstyret.
  • Hundratals personer skadades när polisen försökte hindra folkomröstningen från att äga rum.
Fria Tidningen

Hårt sätts mot hårt i Katalonien

Krisen i Katalonien har trappats upp ytterligare efter att premiärminister Rajoy aviserat om flera stora inskränkningar av det katalanska självstyret. Separatisterna kallar åtgärderna för en statskupp och hotar med att ensidigt utropa självständighet.

”Vi står nu vid klippkanten, och det verkar inte finnas något annat alternativ än att kliva ut i avgrunden. Sedan kan vi fortsätta bråka från ravinens botten”. Det skriver den erfarne politiske kommentatorn Fernando Garea i nättidningen El Confidencial efter helgens upptrappning i Katalonienfrågan.

Det var i ett tv-sänt tal på lördagen som Spaniens premiärminister Mariano Rajoy meddelade en rad drastiska åtgärder som bestraffning för de katalanska separatisternas självständighetsiver. Enligt Rajoy har de katalanska ledarna brutit mot lagen och agerat på ett sätt som ”allvarligt skadar Spaniens allmänna intresse”.

Rajoy går inte så långt som att upphäva det regionala självstyret helt, men ger Madrid vetorätt i regionparlamentet och tar över befälet för den regionala polisstyrkan Mosso d’esquadra. Dessutom ska regionpresident Carles Puigdemont och hans regering avsättas och ersättas av byråkrater från Madrid som ska styra i upp till ett halvår då ett regionalt nyval ska hållas.

På fredag ska landets senat ta ställning till åtgärderna, som stödjer sig på paragraf 155 i den spanska författningen (se faktaruta), där de väntas röstas igenom. Rajoys parti, konservativa Partido popular (PP), har egen majoritet i senaten och linjen stöds även av det största oppositionspartiet Socialisterna.

Om åtgärderna träder i kraft riskerar även Puigdemont och andra ledande katalanska politiker att gripas och ställas inför rätta för allvarliga brott som förräderi och uppror. Dessutom kan regionala och privata medier tas över eller stängas ner och journalister som rapporterat om självständigheten kan åtalas för uppvigling.

Katalanernas svar på Rajoys utspel lät inte vänta på sig. Så många som en halv miljon personer tog till Barcelonas gator på lördagen i en protest mot inskränkningarna i självstyret och fängslandet av två separatistledare.

– Det är dags att utropa självständighet, sa en av de många demonstranterna, 28-årige Jordi Balta, till nättidningen The Local.

Senare på lördagskvällen höll Carles Puigdemont ett tal till nationen där han jämförde Rajoys åtgärder med fascistdiktatorn Francisco Francos metoder.

– Det här är den värsta attacken på Kataloniens institutioner och folk sedan Franco upphävde det katalanska självstyret, sa Puigdemont som avslutade sitt tal på engelska och vädjade till EU och omvärlden att fördöma vad han menar är en attack mot grundläggande demokratiska principer.

Det vänsterradikala partiet CUP, som är stödparti till den regionala mitten-högerregeringen, går ett steg längre och uppmanar till ”massiv civil olydnad” om Madrids planer blir verklighet. Separatisterna hotar med att stänga ner hamnar, blockera gator och järnvägar samt utlysa generalstrejker och massdemonstrationer.

På torsdag ska det katalanska parlamentet hålla en extrainkallad debatt om hur de ska bemöta Rajoys utspel. Parlamentets talman Carme Forcadell lovar att sätta hårt mot hårt.

– Detta är en statskupp, och vi kommer inte att tillåta det. Vi tar inte ett steg bakåt, säger hon i ett uttalande.

Fakta: 

Självstyret och artikel 155

Spanien har 17 regioner med mer eller mindre omfattande självstyre. I artikel 155 i den spanska grundlagen, som skrevs år 1978 efter Francodiktaturens fall, har Madrid rätt att ”vidta nödvändiga åtgärder” om en region agerar på ett sätt som hotar landets intressen.

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om självständighet, trots att den på förhand förbjudits av Spaniens författningsdomstol. Enligt den katalanska valmyndigheten röstade 90 procent ja, men det låga valdeltagandet på 43 procent gör att omröstningens legitimitet ifrågasätts.

Enligt opinionsundersökningar är omkring 40 procent av katalanerna för självständighet. I det senaste regionvalet år 2015 fick separatisterna 48 procent av rösterna.

På fredag ska spanska senaten rösta om artikel 155 ska åberopas och därmed om det katalanska självstyret ska inskränkas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu