Upptäck en bortglömd stugskatt | Fria Tidningen
  • "Det är ofta trevligt att besöka stugorna i grupp, även om det är större risk att man inte får plats", säger Kjell Vowles.
  • Lunsentorpet utanför Uppsala. Många av övernattningsstugorna är gamla bostäder som inte fyller någon annan funktion i dag. "Att hålla dem öppna för allmänheten blir en sorts kulturminnesbevarande", säger Kjell Vowles.
  • Kjell Vowles har tidigare bland annat varit redaktör för klimatmagasinet Effekt.
Landets Fria

Upptäck en bortglömd stugskatt

Över hela landet finns det övernattningsstugor som är gratis att använda under en vandring eller en utflykt. Journalisten Kjell Vowles och fotografen Moa Karlberg har samlat några av dem i boken Stuglandet.

I Vindelfjällen i Västerbottens län ligger stugan Aivak, som fram till 1950-talet var bebodd av en lantbrevbärare, hans hustru och deras många barn. I dag fungerar stugan som övernattningsstuga och förvaltas av länsstyrelsen i Västerbotten.

Här kan fotvandrare slå sig ner över natten, elda i kaminen och sova i sängarna. På morgonen städar man undan, tar sina saker och lämnar stugan till nästa som passerar.

Att det finns fler än 200 liknande stugor runt om i landet är ett ganska okänt fenomen, som journalisten Kjell Vowles vill uppmärksamma genom boken Stuglandet en guide till fria övernattningar.

– Det behövs en ny form av resejournalistik som inte bygger på flygande. Till och med när det handlar om naturresor behöver du ofta flyga för att komma till resmålen. Vi behöver ställa om och komma bort från det, säger han.

Han är själv ute i naturen mycket, och skrev för en tid sedan en mindre artikel om övernattningsstugor. Det väckte en nyfikenhet att leta upp fler stugor, och tillsammans med fotografen Moa Karlberg började han ett gediget kartläggningsarbete.

– Vi ringde runt till länsstyrelser, kommuner och hembygdsföreningar i hela landet och hörde oss för om de förvaltade några övernattningsstugor. Vi har fått med många stugor, men det finns säkert några vi inte känner till.

Det finns övernattningsstugor från Skåne till Norrbottten, de flesta i naturreservat eller längs med vandringsleder.

– Det kan röra sig om allt från timrade kåtor byggda för friluftsliv till gamla bostäder med flera rum och grävd brunn. Ibland är originalinredningen kvar och det går att se hur folk har levt tidigare, det är spännande, säger Kjell Vowles.

För den som vill nyttja stugorna är det först till kvarn som gäller, det finns inga bokningssystem och det går inte att kräva att du ska få ha stället för dig själv.

– Du kan alltid träffa på andra som du får dela stugan med, men det är en del av det roliga. I vissa av stugorna finns det flera rum med sängar eller britsar så att många får plats, i andra kanske några får ligga på golvet. Ett liggunderlag kan vara bra att ha med sig, eller ett tält så att du kan tälta utanför stugan om det skulle vara fullt.

Hur välkända och populära stugorna är varierar över landet, menar Kjell Vowles. Vid stugan i Söderåsens nationalpark i Skåne är det ofta mycket folk, medan det är större chans att få vara för sig själv i stugorna i Värmland och vissa delar av Norrland. Själv vill han gärna slå ett slag för att utforska Norrlands inland.

– Det finns flera fina stugor längs med Råneälven. På vintern kan du följa skoterleden hela vägen till Malmberget.

Informationen om övernattningsstugor är en färskvara, enligt Kjell Vowles, och det är alltid bra att dubbelkolla med förvaltaren om stugan fortfarande är tillgänglig innan du besöker den.

– Vi vet att åtminstone en av stugorna vi tipsar om i boken har stängt igen för att den var i för dåligt skick. Det kan också handla om att pengarna tar slut, eller att engagemanget för att sköta stugan försvinner av någon anledning.

Kjell Vowles menar att övernattningsstugorna är bra eftersom de ger möjlighet för fler att komma ut i naturen.

– Du behöver varken ha mycket pengar eller någon förkunskap om friluftsliv. Att campa kräver utrustning som kan vara ganska dyr, men här räcker det med en sovsäck, ett liggunderlag och något att äta. Och en bussbiljett för att ta dig till och från platsen.

Fakta: 

Vett och etikett i stugan

• Var respektfull och trevlig mot andra besökare

• Städa och gör snyggt efter dig

• Ta inte med något från stugan

• Stanna inte mer än en natt.

Fler roliga semesterboenden

Sussa i trädtopparna

En annorlunda stugövernattning går det att få på trädhushotellet Islanna i Falköping. Två små stugor har flyttat upp i trädkronorna på två ekar. Här är det lite finare standard och det går att få både champagne och frukost upphissade i en korg.

www.islanna.com

Även i Harads utanför Luleå går det att hyra lyxiga designerstugor som sitter högt upp i talltopparna.

www.treehotel.se

Vegansk by

En stugby med ett hållbarhetsperspektiv är veganska Lilla Sverigebyn i småländska Vimmerby. Här finns både rum och stugor till uthyrning och en tältplats. Utöver boendet erbjuds vegansk frukost och egengjord mjukglass, skönhetsbehandlingar och många olika barnaktiviteter.

www.sverigebyn.se

Ekostugor

I naturreservatet på Nordkoster på Västkusten finns det sju ekologiska stugor att hyra precis vid havet. Stugorna drivs med solenergi och gasol och är byggda utifrån ekologiska principer.

www.reservatet.nu

Bo på lantgård

Att hyra in sig hos en bonde under semestern kan vara ett bra sätt att testa lantbrukarlivet (eller testa att hyra ut extra rum eller hus själv om du har en gård och har plats över). Barnen kan leka med djuren och hoppa i höet och vuxna kan välja om de vill slappa eller följa de dagliga sysslorna. Det finns gårdar över hela landet och vissa har ekologisk profil.

www.bopalantgard.se

Vagnsromantik

Inte direkt den klassiska semesterstugan, men är du ute efter att känna dig lite mer äventyrlig kanske det kan passa att övernatta i en färgglad vagn. Hotell Vagabond i Abbekås på Österlen erbjuder boende i fullt inredda, färgglada vagnar mitt ute på en grönskande äng.

www.hotellvagabond.se

Skogskojor

Kolarbyn i närheten av Skinskatteberg är känd för sina kolarkojor mitt ute i skogen. Här kan du sova i kojor byggda helt i naturmaterial. Företaget som driver verksamheten vill hålla liv i traditionen med kolningen i Skinskatteberg, en gammeldags metod för att framställa träkol i milor för utvinning av järn.

www.kolarbyn.se

Kojor av en mjukare sorts naturmaterial går att hitta på Nyrups naturhotell i mitten av Skåne. Mitt ute i bokskogen står en grupp yllekojor med sängar och tvättfat. Kissa får du göra i skogen eller på komposttoaletter.

www.naturhotell.se

Bo i kåta

Njarka sameläger vid Häggsjön i Åre kommun erbjuder möjlighet att uppleva traditionellt samiskt liv under några dagar. Här går det att lära sig om allt från modern renskötsel till att baka glödkakor. Övernattning sker i boendekåtor som har gasolkök och vedkamin.

www.njarka.com

Flottare för en dag

I Värmland kan du glida fram på Klarälven på din egenbyggda timmerflotte som gamla tiders flottare. Fiska, vila, gör strandhugg och laga mat på gasolkök. Sover gör du på flotten eller i tält på land.

www.vildmark.se

Turer med timmerflotte finns även på Umeälven:

www.granobeckasin.com

Lyxcamping

Glampingtrenden är stor i Europa, men har inte riktigt fått fäste i Sverige än. På Svartsö i Stockholms skärgård går det att sova i lyxiga canvastält på stranden. Tälten är inredda som hotellrum med riktiga sängar och det finns elektricitet. Precis intill ligger Svartsö krog.

www.svartsologi.se

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2022 Fria Tidningen