Fotbollsföräldrar sprider rasism | Fria Tidningen
  • Åtta av tio barnlag i Göteborgs svarade att det förekommer rasistiska kränkningar och att det nästan alltid är föräldrar i motståndarlagen som ligger bakom.
  • Pradip Morjaria, tränare i Gunnilse IS från Angered.
Fria Tidningen

Fotbollsföräldrar sprider rasism

Många barnlag inom fotbollen får utstå grova rasistiska påhopp från föräldrar, visar en rundringning som GP har gjort. En av dem som vittnar om detta är ungdomstränaren Pradip Morjaria.

­Små barn som kallas "invandrarjävlar", "apor" och n-ordet. Det är verkligheten som många unga fotbollsspelare utsätts för under matcher­. Det visar en rundringning som Göteborgs-Posten gjort till tio barnlag, med spelare i åldrarna 9-12 år, i Göteborg. Åtta av tio lag svarade att det förekommer rasistiska kränkningar och att det nästan alltid är föräldrar i motståndarlagen som ligger bakom. De flesta menar att de rasistiska påhoppen kommer från lag där få barn med invandrarbakgrund spelar, skriver GP.

En av dem som vittnar om detta är Pradip Morjaria. Han har 20 års erfarenhet som barn- och ungdomstränare och är i dag tränare i Gunnilse IS från Angered. Han märker en allt råare ton från föräldrarnas sida under fotbollsmatcherna.

­– Det händer att de skriker negerjävel eller blattejävel, säger han.

För att komma tillrätta med problemet tror han på dialog. Vid ett tillfälle bjöd han in motståndarlagets spelare på en träning. Det blev lyckat och senare bestämde de sig för att gå ut och äta middag tillsammans.

­– Nu är de bästa kompisar. Jag tror bara det handlar om fördomar och okunskap.

Flera lag kräver nu hårdare tag. Hisingsbacka FC:s tränare säger till GP att det precis som det går att stänga av huliganer borde gå att även stänga av föräldrar som beter sig illa. Fotbollsförbundet avfärdar dock den idén:

­– Jag ser inte hur det ska fungera vid en sjumannaplan bland föräldrar, hundar och barnvagnar. Den biten kan vi nog glömma. Däremot kan vi fortsätta informera om vår nolltolerans mot rasism ute på läger, ordningsmöten och turneringar, säger Bert Andersson, ordförande i Göteborgs fotbollförbund till tidningen.

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2020 Fria Tidningen