”Socialen måste hjälpa till” | Fria Tidningen
  • Hasan mådde dåligt i den slutna ungdomsvården och tycker att idén med fler straffnivåer är bra.
Fria Tidningen

”Socialen måste hjälpa till”

Flera straffnivåer för ungdomar är bra. Då kan de få hjälp innan de gör något mer, tycker Hasan som nyligen kommit ut från sluten ungdomsvård. Men då måste socialtjänsten verkligen finnas till för ungdomarna, säger han.

Sommaren har just börjat och 18-årige Hasan känner sig rådvill. Sedan några veckor är han tillbaka i Uppsala. I nästan ett och ett halvt år har han suttit på anstalt, efter att ha dömts till sluten ungdomsvård.

– Det är sommarlov, men jag har inga pengar, inget på mitt CV och finns med i belastningsregistret.

Han oroar sig för att han inte ska få sommarjobb, även om hans familj hjälper honom med körlektioner för att förhoppningsvis göra det enklare. Han är besviken över att inte få hjälp från socialtjänsten.

De som arbetar på myndigheten har aldrig lyssnat på honom, menar han. När han först dömdes för att ha brutit mot lagen fick han två olika kontaktpersoner via socialtjänsten. Men han upplevde att de inte gav honom det stöd han kände att han behövde: hjälp med läxor, att söka jobb, ordna papper och delta i olika aktiviteter.

– Med en av dem fikade jag en gång, inget mer. Med den andra åkte jag bara runt i bilen och lyssnade på musik. Det måste finnas personer som verkligen har hjärta och vill hjälpa, säger Hasan.

Större delen av tiden inom sluten ungdomsvård var Hasan inlåst på Bergaanstalten i Helsingborg, som tidigare varit ett fängelse för vuxna. I elva månader satt han och tittade ut på stängsel och taggtrådar, berättar han.

– Om de kallar det vård vet jag inte vad de håller på med. Det var som ett fängelse, vi gjorde inget utåt mot samhället. Vi satt inne och spelade Playstation och umgicks med varandra.

Hasan berättar att han mådde dåligt. Satt och undrade vad familjen gjorde och vad som hände ute i samhället. Han upplevde också att personalen medvetet provocerade de intagna ungdomarna.

– I Helsingborg var det många flyktingar och grabbar från olika förorter i Sverige. Det var mycket personal som jiddrade och provocerade så att ungdomarna skulle börja slåss. Men jag klarade mig.

Hasan tycker att man måste titta på varför ungdomar begår brott. Enligt honom beror det till allra största del på att de saknar inkomst. Att hamna på anstalt tycker han är för hårt och därför menar han att regeringens förslag att införa flera påföljder är bra.

– Då vet ungdomarna vad det får för konsekvenser om de gör något mer. De hinner få hjälp innan något händer. Men då måste socialen hjälpa till och inte bara snacka.

Rekommenderade artiklar

Eko kan bli svårare med nya EU-regler

Nya EU-regler ska göra det enklare för bönder att ställa om till ekologisk produktion. Men experter menar att reglerna istället ser ut att få motsatt effekt.

Ungdomsstraffen kan bli fler

Regeringen vill införa två nya typer av straff för ungdomar. Men fler straff kommer varken hjälpa ungdomarna eller påverka brottsstatistiken, anser experter.

Så blev sommartorkan

Med historiskt låga grundvattennivåer såg flera svenska kommuner ut att gå mot akut vattenbrist i somras.

© 2020 Fria Tidningen