Slättpunk på uppgång | Fria Tidningen
  • Att vara med på en samlingsskiva med Skaraborgspunk är en ära, säger Anna Sjöstrand, sångare i Körsbärsfettera. ”Vi är kompisar med flera av de andra banden, och Blisterheadgitaristen är gift med en av våra medlemmar. Skaraborg är inte så stort så det blir att man känner till varandra”.
  • Andreas Josefsson driver skivbolaget Cramada som står bakom Punk från vidderna.
Landets Fria

Slättpunk på uppgång

Punken lever! Åtminstone i Skaraborg. Samlingsalbumet Punk från vidderna lyfter upp lokala band som går i punklegenderna Asta Kasks fotspår. Ett av dem är Körsbärsfettera från Skövde.

Ett av Sveriges mest kända punkband är Asta Kask från Mariestad i Västergötland. I deras kölvatten har det uppstått en punkvåg i trakten, menar Andreas Josefsson från skivbolaget Cramada. Bolaget står bakom Punk från vidderna, en samlingsskiva med lokala punkband.

– Skaraborg var ett riktigt punknäste under 1970–90-talet, och det börjar bli så igen. Det är till stor del Asta Kasks förtjänst, de visade att det funkade att komma från slätten och lyckas, säger han.

Cramada ger ut all sorts musik, och försöker stötta de lokala banden så mycket det går. Andreas Josefsson tror att många ungdomar spelar punk för att det är en enkel musikgenre att börja med.

– Punken är lite uppkäftig och det behövs inte så mycket kunskap för att börja spela. Det kommer förhoppningsvis efteråt.

Han menar att punken är levande över hela Sverige, men att banden ofta bara blir kända på sin egen ort. En viktig del för att hålla liv i det lokala musiklivet och ge det spridning är att det finns replokaler och ställen att spela på.

– Det är lite dåligt med små scener som band kan börja på just nu. Det var annorlunda på 1970-talet då det kanske fanns fyra-fem lokala fritidsgårdar att välja mellan, nu finns det en om du har tur.

En av grupperna som medverkar på skivan är Körsbärsfettera från Skövde. Bandet har hyllats i punkkretsar för att spela rak och trallvänlig punk.

– Det är kul att vi har blivit så uppmärksammade, det trodde vi inte när vi bildades för tio år sedan. Då handlade det mest om att vi ville umgås och hänga i replokalen, säger sångaren Anna Sjöstrand.

Av de fem dåvarande medlemmarna var det egentligen bara en som hade spelat i band tidigare och flera har fått lära sig sina instrument under resans gång. Att det blev just punk beror på att det var något de lyssnade mycket på själva.

– Det är också ganska tacksamt att börja med punk om man inte är en jätteduktig musiker.

Två fullängdsalbum har de hunnit släppa genom åren, det senaste Inuti finns utopi kom 2015. Anna Sjöstrand säger att gruppens texter handlar både om politik och att festa och ha kul.

– En del av texterna är arbetarklassinriktade, och handlar om att stå på fabrik eller om hur våra sociala skyddsnät försvinner. Vi har gjort en kvinnokampslåt och en annan om skönhetsnormer. Men det är inte alltid så allvarligt, en del låtar handlar om att vardagen är tråkig men att det blir roligt på helgen.

Att skriva låtarna är alltid en gemensam process där alla medlemmar är involverade på något sätt.

– Det är viktigt att alla ska kunna komma med förslag utan att behöva skämmas för hur de har tänkt musikaliskt. Sedan slipar vi på dem i replokalen tills det känns bra.

I sommar kommer Körsbärsfettera att ligga lågt och har fått tacka nej till spelningar, då gitarristen ska föda barn i juli och en annan av medlemmarna i november. Men de hoppas kunna få in lite spelningar där emellan under hösten.

– I ett band med bara tjejer blir det naturliga break då och då för barnafödande och vi har lyckats att gå omlott med det där. Men vi kommer att ses i repan och fundera på vad vi vill göra härnäst, säger Anna Sjöstrand.

Punk från vidderna har än så länge bara släppts digitalt, och går att lyssna på via musikstreamingtjänster. Några fler band som medverkar på samlingen är Blisterhead (Skövde), Mähälium (Falköping/Tidaholm/Mariestad) och Mad minutes (Skövde).

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

© 2022 Fria Tidningen