• ”Man ska inte längre kunna skylla på att det inte finns kvinnor och transpersoner att vända sig till vid sökandet av bland annat musikproducenter”, säger Selen Özan.
Fria Tidningen

Separatistiskt studiokollektiv som skapar gemenskap

I det nystartade separatistiska studiokollektivet Oda Studios är det kvinnor och transpersoner som är den huvudsakliga målgruppen.– Syftet med Oda Studios är att samla, stärka och lyfta kvinnliga musikskapare, säger grundaren Selen Özan.

På Norrmalm i hjärtat av Stockholm har det separatistiska studiokollektivet Oda Studios precis slagit upp sina dörrar. I högkvarteret erbjuds utrymme för musikinspelning, ljudteknik, produktion och låtskriveri med ett krav: hyresgästerna måste vara kvinnor eller transpersoner.

– Musikbranschen och de studiomiljöer jag besökt tidigare i egenskap av musiker har varit dominerade av män. Därför tror vi att det är viktigt att erbjuda kvinnor och transpersoner ett tryggt rum för kompetensutveckling och kreativitet. Vi vill även i ett större perspektiv inspirera och visa att det existerar kvinnor och transpersoner som håller på med musikproduktion, ljudteknik och dylikt, säger grundaren och initiativtagaren till Oda Studios, Selen Özan.

Selen Özan är själv musiker i grunden men har sadlat om till ljudteknik och produktion. Någonting som lett till att det naturliga sammanhanget hon tidigare upplevde med andra musiker omintetgjorts.

– Jag ville samla kreatörer som håller på med produktion och låtskriveri under ett och samma tak för att kunna samarbeta med varandra. Då fick jag idén om att starta ett studiokollektiv, jag utgick från min egen situation där jag var ganska ensam när jag satt i min dåvarande studio. Det ledde till att jag inte kände mig lika inspirerad till att gå dit och arbeta, det saknade gemenskap och sammanhang.

Hon framhåller vikten av separatistiska rum i strävan mot en jämställd musikbransch samtidigt som hon påpekar att just musikbranschen inte utmärker sig bland andra branscher som särdeles exkluderande mot kvinnor och transpersoner.

– Separatistiska rum är viktiga för att synliggöra och ge erkännande med målet att skapa en jämställd musikbransch. Tanken med separatistiska rum är just att de inte ska behövas i slutändan. Om man ser till musikbranschen i stort, beroende på olika underkategorier, så varierar det lite med representationen. Men det är inte bara ett problem inom musikbranschen, utan det är ett problem överlag med kvinnors och transpersoners underrepresentation inom vissa yrkesgrupper och på chefspositioner.

I nuläget är arbetet med Oda Studios fokuserat främst på att starta verksamheten och erbjuda en kreativ arbetsplats för kvinnor och transpersoner, men vem som helst är välkommen att samverka med dem enligt Selen Özan.

– Vi samarbetar gärna med andra personer utanför målgruppen för våra hyresgäster, vi stänger inte ute någon. Men däremot är det viktigt att erbjuda just kvinnor och transpersoner en kreativ studiomiljö eftersom vi inte uppmuntras på samma sätt att inom samhällets konstruktion av kön hålla på med teknik eller sådant som anses vara lite nördigt.

Oda Studios är precis i startgroparna och vad framtiden bringar studiokollektivet är ännu okänt.

– I nuläget är det mycket fokus på samarbeten och att försöka nå ut till den övriga musikbranschen. Man ska inte längre kunna skylla på att det inte finns kvinnor och transpersoner att vända sig till vid sökandet av musikproducenter, låtskrivare, ljudtekniker och artister, utan nu finns vi. Nu kan man anlita oss i samma utsträckning som man anlitar andra.

– Sedan vill vi fungera som inspiration, framför allt för andra som vill hålla på med samma saker som vi gör här. Vi vill kunna erbjuda andra kvinnor och transpersoner en plats att söka sig till för kompetensutveckling, gemenskap, sammanhang och samarbeten genom att hålla i exempelvis utbildningar och workshops. Det är inte omöjligt att vi i framtiden startar vårt eget skivbolag och förlag också om det finns personer som vill driva det.

Har du några tips att ge andra kvinnor och transpersoner som vill jobba med musik?

– Att omge sig med personer som inspirerar en, tror på och stöttar en. Det finns andra likasinnade där ute. Det är viktigt att jobba tillsammans. Det är tillsammans som vi kan åstadkomma en förändring, lyfta varandra och ta varandra framåt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det finns en omedvetenhet kring hedersvåld”

För 20 år sedan skrev Christina Wahldén den omvälvande boken Kort kjol, där en ung kvinna tampades med sviterna av att ha blivit våldtagen. Nu är författaren tillbaka med Falafelflickorna, en deckare om hedersproblematik riktad till barn.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu