Vi gör motstånd mot murarnas politik | Fria Tidningen

Debatt


Replik: InEUmanity

  • Det finns progressiva krafter som vill förhindra murarnas politik både inom EU och utanför, skriver Malin Björk (V) i en replik till InEumanity Malmö.
Fria Tidningen

Vi gör motstånd mot murarnas politik

Det finns politiker både i Sverige och EU som motsätter sig byggandet av Fort Europa. Men även progressiva krafter utanför parlamenten måste alliera sig och sätta press på politikerna, skriver Malin Björk (V).

Jag håller till stora delar med InEUmanity om verkligheten som skildras. EU bygger i allt snabbare takt ett Fort Europa – ett projekt som går ut på att resa högre och högre murar mot människor på flykt. Högerkrafter och vissa socialdemokrater i EU påstår att murarna ska stoppa den växande extremhögern men ser inte att det är just den växande fascismen som får EU att bygga murar. Kommissionen påstår också, fullständigt befängt, att man genom att utbilda de väpnade milisgrupperna i Libyen räddar liv.

Men motstånd mot denna murarnas politik finns – både i och utanför Europaparlamentet. Vänsterpartiet arbetar målmedvetet för en human flyktingpolitik både i Sverige och på EU-nivå.

Jag kommer att rösta nej till alla delar av EU:s nya asyllagpaket som stänger Europas gränser och straffar människor på flykt. Jag kommer också göra allt jag kan för att få fler säkra och lagliga vägar in i EU.

Jag har bland annat skrivit ett lagförslag om ett utvidgat kvotflyktingsystem på EU-nivå, som parlamentet ska rösta om i sommar. Men det är också viktigt att progressiva krafter allierar sig utanför parlamenten och sätter press på politiska företrädare. Bara tillsammans kan vi bygga fria, rättvisa och solidariska samhällen.

Så tack InEUmanity för ert viktiga engagemang!

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2020 Fria Tidningen