Prova veganskt påskbord för djurens skull | Fria Tidningen

Debatt


Anna Harenius, Djurens rätt Uppsala-Knivsta
  • Även om äggen är ekologiska så finns det ingen system för äggproduktion som är bra, skriver Anna Harenius från Djurens Rätt.
Fria Tidningen

Prova veganskt påskbord för djurens skull

Vet du om hur äggen du äter till påsk har producerats? Drömmer du om gröna gårdar där hönsen springer runt fritt och pickar i marken? Tyvärr ser verkligheten helt annorlunda ut även i Sverige, skriver Anna Harenius från Djurens rätt.

Av drygt sju miljoner hönor som hålls för äggproduktion i dag är 16 procent på ekologiska gårdar. Höns i ekologisk produktion har tillgång till utevistelse, men att 3 000 hönor per grupp hålls tillsammans är inte ovanligt. En naturlig flock brukar bestå av 4–30 hönor för att inte konkurrens eller bråk ska uppstå.

I övrigt så kläcks, bor, transporteras och slaktas de på samma sätt som höns frigående inomhus och burhöns.

Dessutom kommer aldrig deras bröder att få leva längre än några timmar eftersom de inte är lönsamma att föda upp för kött och inte kan lägga ägg. Dessa sorteras ut och mals eller gasas till döds.

Två miljoner hönor sitter fortfarande i burar. Varje höna har en yta motsvarande ett A4-papper. Det är för trångt för henne att sträcka ut sina vingar. Inget djur är anpassat för att bo i en trång bur.

För hörnorna skulle vi säga att inget system för äggproduktion är bra, de klarar bara av den höga äggläggningstakten i drygt ett år innan de är för svaga för att producera något mer. Ha det i tankarna nu till påsken, var snäll mot hönorna genom att avlasta deras äggproduktion. Det finns mängder av goda påskrecept där inga hönor kommer till skada, prova ett veganskt påskbord för djurens skull!

Rekommenderade artiklar

© 2017 Fria Tidningen