• På poesimässan ges möjlighet att botanisera bland bokborden mellan uppläsningarna. Bilden är från fjolårets poesidagar.
Stockholms Fria

”Poesin blickar utåt mot världen”

I helgen 24–25 mars är det dags för Stadsbibliotekets årliga poesidagar, med allt från samtal och uppläsningar till bokbord. Speciellt för i år är en satsning på scenpoesi.

När poesimässan i år hålls för fjärde gången är Förenade förorter, Göteborgs poetry slam och Revolutionary poetry inbjudna för att prata om scenpoesi.

– Det här är lite nytt på poesimässan, säger bibliotekarien Max Edenborg. Vi har annars samarbetat med den klassiska bokpoesin. Förlagen vill komma hit och nå ut med sin poesi, så det har fallit sig naturligt. Det är traditionella strukturer som gör att vi inte har satsat på den muntliga poesin förut. Hela huset kan man ju kalla för ett traditionellt bokpoetiskt rum, som alla bibliotek är. Så det är roligt att vi försöker att blicka ut och inte bara är traditionella.

Anledningen till att de satsar på scenpoesin är det ökade intresset, både från publik och utövare.

– Det finns en direkthet i den muntliga poesin som inte alltid finns i bokpoesin. När man möter en publik och ska kommunicera måste man se till att det går in direkt, säger Max Edenborg.

Att den muntliga poesin blommat upp de senaste åren har även påverkat bokpoesin.

– Man ska alltid vara ödmjuk när man ska ringa in fenomen och riktningar, men jag tycker mig se det också på den skrivna poesin, att den är lite mer tillgänglig.

Det är dock fortfarande svårt att nå ut till den breda massan med diktsamlingar.

– Många är rädda för poesi och tror att det är svårare än det är, man tror att den måste förklaras hela tiden. När jag läser själv försöker jag lyssna och känna. Vi är inte litteraturvetare, vi behöver inte förstå, bara känna, öppna upp oss för poesin, säger Max Edenborg.

Poesimässan är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket och förlagen. Till viss startade den som en reaktion på att bokmässan i Göteborg och Stockholm literature har ett så starkt fokus på romanen.

– Det fanns en känsla av att även om poesi fanns med på ett hörn levde den en tynande tillvaro. Här får man mer utrymme att visa vilken bredd det finns. En del av mässan är också försäljningen, att man kan botanisera bland bokborden och få en överblick över vad som ges ut på förlag i Sverige.

Utöver uppläsningar, samtal och bokbord bjuder helgens program även på workshops, tävling i kylskåpspoesi och poesipyssel för barn.

– För oss är det viktigt att den här mässan visar att poesi är så många olika saker. Det är inte bara någon konstig person med basker. Dels har vi det muntliga spåret med samtal kring det och läsningar, sedan har vi också många av våra främsta poeter inom den traditionella skolan. Jenny Tunedal till exempel är jag jätteintresserad av att lyssna på, hon har skrivit en samling som handlar om demens. Det är något man ser i poesin på senare år, att den är ganska samhällstillvänd. Den utgår inte bara från egna känslor, utan blickar utåt mot världen.

Fakta: 

Fakta

• Poesimässan pågår fredag 24 mars kl 15–19 och lördag 25 mars kl 11–17.

• Programmet hittar du i kalendern på Stockholms stadsbiblioteks hemsida och på Facebook under Poesimässan 2017.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med klasstänk i systemet

Föreningen Arbetarskrivare delar årligen ut ett stipendium på 5 000 kronor. I år går det till Helena Gillinger från Stockholm.

Fria Tidningen

Romantisk komedi om hbt-boende

Bitte Andersson, som tidigare gjort filmen Dyke Hard, är aktuell med en seriebok om ett äldreboende för hbt-personer.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu