• Sara Möller var en av tre konstnärer som ombads att ta fram en skiss på ett konstverk inspirerat av Elin Wägner. Hennes Pissed Elin röstades sedan fram av Växjöborna.
Landets Fria

Elin Wägner pissar in sitt revir

Konstnären Sara Möllers skulptur Pissed Elin har röstats fram av Växjöborna att bli nästa verk i konststråket vid Växjösjön.

Hur skulle du beskriva ditt verk?

– Skulpturen är min visuella tolkning av Elin Wägners bok Väckarklocka från 1941. Jag har velat skapa ett gödslande ekosystem som påminner oss om Elin Wägners kamp för jämställdhet, fred och ett ekologiskt jordbruk. Det blev en tre meter hög fontän i brons. Två stora pennskaft reser sig från marken, och mellan pennbenen och ut ur en kjolliknande form flödar en vattenstråle. Verket ser i sin helhet ser rätt mycket ut som en växt, men jag har lekt med skulpturens utformning så att den också kan tolkas som en kjol på två ben som kissar. För mig är denna pose en symbol för att det kan vara nödvändigt att bryta regler för att saker ska ändras. Att helt enkelt pissa in sitt revir och ta sin plats, särskilt som kvinna.

Vad syftar titeln på?

– Det är ett slags ordvits som på ett humoristiskt sätt ska väcka betraktarens nyfikenhet på Elin Wägner och vad hon kämpade för. Ordet pissed pekar i det här fallet på att ilska kan fungera som en god kraft om man använder den rätt, men ordet är även en hint om att min skulptur pissar.

Vad betyder Elin Wägner för dig?

– Elin Wägner var bara ett namn för mig före tävlingen. Inför skissarbetet då jag började ta del av hennes författarskap gick det upp för mig att många av hennes tankar om världen låg väldigt nära mina egna. Jag fastnade framför allt för hennes mer politiska texter och just boken Väckarklocka. Jag valde att koncentrera mig på detta verk då det ställer frågor som just nu är oroväckande relevanta för vår samtid. Krigen fortgår, likväl upprepade miljökatastrofer, orsakade av människans oförsiktiga och våldsamma beteende mot naturen. Ofta känns det som att världen går baklänges.

Fakta: 

Pissed Elin är det sjätte konstverket som röstas fram till Konststråket. Verket invigs 25 mars, klockan 16 vid Valla hamn. Förutom invigningstal blir det musik, talstafett om konstverket och en alternativ syjunta. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Växjö får feministfestival

8 mars

Femstival på Det fria ordets hus i juni har fokus på internationell aktivism och transpersoners rättigheter.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu