Patrick Cockburn

Fördjupning


Patrick Cockburn
  • Houthi-rebellerna kämpar sedan 2004 för ökat självstyre i nordvästra Jemen.
  • Minst 100 personer dödades när den saudiledda koalitionen bombade en begravningsceremoni i den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa i oktober 2016. Efter bombningen stoppade Obama försäljningen av bomber till Saudiarabien, men Trump har nu gett grönt ljus för att leveranserna återupptas.
  • Trump-administrationen ser ut att göra en kursändring när det gäller kriget i Jemen vilket de ser som ett sätt att bekämpa Irans inflytande i regionen.
  • Bybor i al-Ghayil undersöker ett hus som bombades av USA under en antiterroroperation i slutet av januari. Så många som 29 civila kan ha dödats i räden som ska ha genomförts i jakten på en lokal al-Qaida-ledare.
  • Den militära situationen i början av december 2016. Det gröna området kontrolleras av Houhtierna och det röda av president Hadis styrkor. Det vita området är under kontroll av al-Qaida.
Fria Tidningen

Trump bör hålla sig utanför kriget utan vinnare

Trump-administrationens första antiterror-operation var ett fiasko, både för USA och de civila jemeniter som drabbades. Trump ser konflikten i Jemen som ett sätt att bekämpa Irans inflytande i regionen. Men i Jemen pågår ett komplicerat krig utan vinnare som Trump bör hålla sig utanför, skriver Patrick Cockburn i en analys.

Trump-administrationens första stora kursändring i Mellanöstern är att trappa upp den amerikanska inblandningen i inbördeskriget i Jemen. Det sönderbombade landet sägs vara platsen där USA ska konfrontera och trycka tillbaka Irans inflytande i hela regionen.

För att uppnå detta ändamål ökar USA det militära stödet till Saudiarabien, Förenade arabemiraten och lokala jemenitiska allierade som försöker bekämpa Houthierna – den militanta shia-rörelse som har ett starkt fäste i norra Jemen.

Det finns inga tecken på att de saudiledda flygbombningarna, som har pågått i två år, kommer att bryta det militära dödläget. Det enda Saudiarabiens inblandning hittills har lett till är att orsaka en svältkatastrof.

”Sju miljoner jemeniter hotas av svält” sa Jamie McGoldrick, FN:s humanitära koordinator för Jemen, i ett vädjande om ökat bistånd i förra veckan.

Men samtidigt som FN varnar för en akut svältkatastrof ger USA:s utrikesdepartement tillstånd till förnyade leveranser av precisionsstyrd ammunition till Saudiarabien. Leveranserna stoppades av president Obama i höstas efter att Saudiarabien bombat en begravning i huvudstaden Sanaa vilket skördade över 100 människoliv. Ända sedan Saudiarabien började sin bombningskampanj i mars 2015 har USA tankat deras flygplan och haft rådgivare i saudiernas ledningscentral. Allt som krävdes för att vapenförsäljningen skulle återupptas var ett godkännande från Vita huset.

En bisarr aspekt av Trumps beslut att gå på offensiven mot Iran i Jemen är att iranierna bistår med ytterst lite finansiellt eller militärt stöd till Houthimilisen. Saudiarabiens propaganda, som ofta ger eko i internationella medier, vill få det att framstå som att Houthierna är ”Iran-stödda”, men i själva verket är Jemen nästan helt isolerat från omvärlden till följd av Saudiarabiens mark-, luft- och sjöstyrkor.

Även matimport, som jemeniterna är helt beroende av, försvåras alltmer av den halvt sönderbombade hamnen Hodeida på Jemens västkust.

De återupptagna vapenleveranserna är inte det första tecknet på att Trump-administrationen ser Jemen som en bra plats för att lansera en mer hökaktig strategi i regionen. Den 29 januari, bara dagar efter att Trump hade tillträtt, skickades 30 marin-soldater med uppbackning av helikoptrar till den avlägsna byn al-Ghayil i södra Jemen. Målet med operationen var underrättelseinsamling, enligt försvarshögkvarteret Pentagon, men det kan mycket väl ha varit ett försök att döda eller fånga Qassim al-Rimi, ledare för al-Qaida på den arabiska halvön.

Oavsett målet med attacken så förvandlades den snabbt till ett blodigt fiasko med så många som 29 civila offer så väl som en stupad amerikansk soldat, vid namn William Owens. Pentagons förklaring av händelseförloppet påminner mycket om liknande bortförklaringar av civila offer under det senaste halva seklets krigföring i bland annat Vietnam, Afghanistan och Irak. Militärledningen erkände att ”fyra till tolv” civila kan ha omkommit i räden, men att deras ”uttömmande översyn av operationen” inte visar på något felaktigt agerande.

Trump-administrationen bortförklarade behovet av en utförlig undersökning med att det skulle vara en skymf mot den stupade soldaten. Detta kritiserades dock av den stupade soldatens far, Bill Owens, som menade att regeringen var skyldig hans son en utredning. ”Göm er inte bakom min sons död för att hindra en utredning”, säger han i ett uttalande.

Än så länge har USA lyckats undvika en officiell utredning av förödelsen i denna avlägsna jemenitiska by och de räknade säkert med att ingen oberoende journalist skulle genomföra den farliga resan till platsen. Men ett fördjupande på plats-reportage som gjorts av journalisten Iona Craig för grävsajten The Intercept motbevisar det officiella händelseförloppet av vilket ytterst lite verkar vara sant.

Craig återger vittnesmål från överlevande bybor som säger att de amerikanska styrkorna besköts när de närmade sig byn. ”Attackhelikoptrarna sattes då in och bombade byn i vad som ser ut att ha varit vild panik. Ett dussintal byggnader, inklusive de enkla hus där familjer låg och sov, bombades och fler än 120 getter, får och åsnor dödades. Minst sex kvinnor och tio barn dödades i massakern,” skriver hon.

Trump-administrationen säger att operationen var ”mycket framgångsrik” och att de attackerat en befästning – men det fanns ingen befästning i byn. Trump hävdade att en ”stor mängd viktigt underrättelsematerial” hade beslagtagits och Pentagon släppte videomaterial som ska ha hittats på plats. Senare tvingades de dock erkänna att de haft videomaterialet i tio år och att det inte innehöll något nytt.

Ironiskt nog tillhörde de bybor som gjorde motstånd mot de amerikanska soldaterna de lokala styrkor som kämpar emot Houthierna. De trodde att de var under attack från rebellerna och det var först när de såg de attackerande styrkornas lasersikten som de insåg att de stred mot amerikaner.

Donald Trumps första antiterror-operation var ett misslyckande för USA och en ännu värre katastrof för de jemenitiska bybor som dödades, skadades, gjordes hemlösa och fick sin boskap – som de förlitar sig på för överlevnad – utplånad.

När John McCain, ordförande för senatens försvarskommitté, påpekade att räden var ett misslyckande blev han dock snabbt tillrättavisad av Trump som sa att Owens ”hade dött i en lyckad operation” och att ifrågasätta resultatet bara syftade till att ”uppmuntra fienden”.

Internationell media tenderar att fokusera på krigen i Syrien och Irak, men i de länderna följer Trump och Pentagon till stora delar Obamas linje. Det är i Jemen som en ny strategi börjar ta form. Konflikten i Jemen kan utvecklas till ytterligare ett krig, efter Afghanistan och Irak, som USA kan komma att önska att de aldrig gett sig in i.

Fakta: 

Kriget i Jemen

• Jemen ligger på det sydvästra hörnet av den arabiska halvön, är något större till ytan än Sverige och har omkring 27 miljoner invånare. Det är Mellanösterns fattigaste land.

• Konflikten mellan de shiamuslimska och Iran-allierade Houthierna och den jemenitiska regeringen har pågått sedan år 2004. Houthierna strävar efter ökat självbestämmande i landets nordvästra delar och menar att de diskrimineras av centralregeringen.

• Till följd av de folkliga protesterna under arabiska våren 2011 tvingades president Ali Abdullah Saleh avgå. Saleh hade styrt landet sedan 1990, det år då Jemen bildades genom en förening av Nord- och Sydjemen.

• I september 2014 tog Houthierna kontroll över huvudstaden Sanaa med stöd av expresidenten Saleh. Saudiarabien, som stöder den nuvarande presidenten Abd Rabu Mansur Hadi, leder en koalition av länder som med stöd av Frankrike, USA och Storbritannien inledde ett flygkrig mot Houthierna våren 2015.

• Konflikten förvärras av att såväl al-Qaida som IS har en stark närvaro i landet och ligger bakom flera självmordsattacker.

• Över 10 000 personer har dödats och nära 40 000 har skadats i konflikten. Enligt FN ansvarar den saudiledda koalitionen för omkring två tredjedelar av dessa offer. Båda sidor anklagas för krigsbrott.

• FN har vid flera tillfällen slagit larm om den humanitära situationen. Över sju miljoner jemeniter hotas av svält och en halv miljon barn är allvarligt undernärda. Enligt Unicef dör ett barn var tionde minut.

Källa: Amnesty Press, FN, Wikipedia

Artikeln publiceras i samarbete med The Independent och är översatt av Martin Holmquist.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Antifascismen vinner mark i USA

Den antifascistiska rörelsen växer sig allt starkare i USA, menar historikern Mark Bray, aktuell med boken Antifa.

Fria Tidningen

Obamas arv

ANALYS: Det här har Barack Obama åstadkommit under sina åtta år vid makten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu