Greenpeace: Dra tillbaka förslaget eller avgå | Fria Tidningen
  • Skogsstyrelsen har beslutat att pausa inventeringen av skyddsvärd skog i hela nordvästra Sverige. Flera organisationer är rädda att det leder till att skyddsvärd skog avverkas.
Fria Tidningen

Greenpeace: Dra tillbaka förslaget eller avgå

Skogsstyrelsen ska sluta inventera skog med höga naturvärden i hela nordvästra Sverige. Mijöorganisationer menar att det strider mot de svenska miljömålen och nu kommer krav på myndighetschefens avgång.

Orsaken till att Skogsstyrelsen vill pausa inventeringen av skyddsvärd skog i nordvästra Sverige är att det är svårt att avgränsa skogarna på ett enhetligt sätt. Under tiden ska en ny metodik utvecklas för att anpassa inventeringen till området som berör bland annat fjällkommunerna Kiruna, Jokkmokk, Arjeplog, Dorotea, Åre och Härjedalen.

­– Vi förutsätter att skogsbruket hanterar pausen på ett ansvarsfullt sätt och fortsätter att undanta skogar med höga naturvärden i nordvästra Sverige från brukande även om de inte klassats som nyckelbiotoper. I förlängningen kan en ansvarsfull hantering av skogar med höga naturvärden i området bidra till att regeringens etappmål för frivilliga avsättningar uppnås år 2020, säger Herman Sundqvist, generaldirektör i ett uttalande.

Svenska naturskydds- och miljöorganisationer kritiserar beslutet som de menar strider mot de miljömål som riksdagen satt upp. Risken är att skyddsvärd skog avverkas – i strid mot lagstiftningen.

”Skogsstyrelsens hastiga beslut kommer som en kalldusch för hela naturvårdssverige. Helt oväntat, utan förankring hos aktörer och intressenter, har Skogsstyrelsen plötsligt ändrat – och skadat – förutsättningarna för sin egen så kallade samverkansprocess”, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl och tillägger att miljöorganisationer gång på gång kunnat visa att markägare misslyckas, eller missköter, uppgiften att själva identifiera nyckelbiotoper i samband med avverkningsplaneringar.

Världsnaturfonden WWF är också förvånad över Skogsstyrelsens beslut och menar att det föregår samverkansprocessen kring nyckelbiotoper och riskerar att allvarligt skada den.

Greenpeace å sin sida kräver nu Hermans Sundqvist avgång:

­– Det är miljöskandal utan dess like. Det här ger fri lejd till förstörelse av de sista riktiga skogarna i Sverige. Skogsstyrelsens beslut strider mot regeringens politik och måste dras tillbaka. Om de inte gör det bör generaldirektör Herman Sundqvist avgå, säger Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace i Sverige.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2018 Fria Tidningen