• EU har konstaterat att flamskyddsmedel inte fångas upp av levande organismer. Det stämmer inte, menar Naturskyddsföreningen, som har hittat spår av äm
Fria.Nu

Flamskyddsmedel i djur och människor

Användningen av bromerade flamskyddsmedel har ökat kraftigt. Man har hittat ämnet i pilgrimsfalksägg. Men även människor kan påverkas.

Användningen av bromerade flamskyddsmedel, som används för att förhindra brand, har ökat kraftigt under de senaste trettio åren. En orsak är hårdare brandskyddskrav. Världsproduktionen av bromerade flamskyddsmedel uppgår till mellan 250 000 och

300 000 ton per år. I Sverige används omkring 2 000 ton bromerade flamskyddsmedel varje år. De tillverkas inte i Sverige, utan importeras direkt eller är beståndsdelar i plast, gummi och textilier.

Forskare vid Stockholms universitet har analyserat koncentrationer av flamskyddsmedlet pentabromyldifenyl, PBDE, i ägg av vilt levande pilgrimsfalkar och burhållna falkar. Studien, genomförd i samarbete med SNF, visade att de vilda falkarna hade upp till 400 gånger högre koncentrationer av PBDE än de burhållna som var uppfödda på ett kontrollerat foder av kycklingar.

- EU håller på med en riskanalys av dessa ämnen och har bedömt att de inte tas upp av levande organismer. Men det gör de, konstaterar Mona Blomdin på SNF.

Möss som har fått i sig PBDE som nyfödda, under det stadium då hjärnan utvecklas snabbt, har uppvisat störningar i beteende, minnesfunktion och inlärning.

Kanske kan olika bromerade flamskyddsmedel även påverka människor. Halterna av PBDE i bröstmjölk ökade kraftigt fram till 1997 men har därefter sjunkit. En förklaring kan vara att elektronikindustrin i Sverige frivilligt avvecklat PBDE.

- Man bytte ut just det ämnet mot något annat, kommenterar Mona Blomdin.

SNF anser att samhället kan klara sig utan bromerade flamskyddsmedel i produkter utan att äventyra brandsäkerheten. Flamskyddsmedlen kan ersättas med väl fungerande alternativ, menar föreningen.

Även Räddningsverket har sagt att användningen av bromerade flamskyddsmedel kan minskas genom att kombinera andra existerande ämnen. Parallellt med detta kan nya och helt bromfria system av flamskyddsmedel utvecklas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Färre bilar ger plats för Europas fotgängare

Genom medveten planering kan man få invånare att välja kollektivtrafik eller cykel i stället för bil. På en konferens hos Svenska kommunförbundet presenterades flera goda exempel från Europa.

Tillväxt utan att förstöra

Det här är den tredje artikeln i vår serie om hållbar utveckling. De tidigare har handlat om saker som behövs för att vi ska få en sådan utveckling. Vi behöver både teknisk utveckling och miljövänligare livsstil. Men hur ska vi göra för att

tekniken och livsstilen ska utvecklas på ett hållbart sätt? Vi behöver politik.

Biogasbil billigare om man kör mycket

Biogas är det mest miljövänliga drivmedel för fordon som finns i dag. Av miljöskäl är förmånsskatten 20 procent lägre för biogasbilar, och de kommer antagligen att undantas från trängselavgifter.

Regeringen vill ha tillväxt utan ökad miljöförstöring

För några år sedan lanserade social-demokraterna en vision om ett grönt folkhem. Men i praktisk politik prioriteras ekonomi oftast före miljöfrågorna. Även i regeringens uppdaterade strategi för hållbar utveckling ligger stor tyngd på ökad tillväxt och satsningar på export.

Ekonomiska styrmedel behövs för hållbarhet

Vår livsstil är miljömässigt ohållbar, men samtidigt vill få människor ändra sitt beteende. Miljövänligare teknik behövs men räcker inte. Vad kan få oss att leva miljövänligare och att efterfråga miljöanpassade produkter?

© 2024 Fria.Nu