Roms historiska borgmästare ständigt i hetluften | Fria Tidningen

Fördjupning


Christin Sandberg
  • Virginia Raggi (M5S) har haft det hett om öronen sedan hon valdes till Roms borgmästare i juni 2016.
  • Virginia Raggi hamnar ofta i skuggan av partiets karismatiske och kontroversielle ledare Beppe Grillo.
  • ­ Femstjärnerörelsen är ett parti som svarar på vår epoks viktiga frågor, säger Giovanni Orsina, historieprofessor.
  • Studenterna Camilla, Vittoria och Jade planerar alla att lämna Italien efter att de har pluggat klart. – Ska jag annars stå och diska någonstans efter sju års studier? Det är nästan omöjligt att hitta ett jobb om du inte har någon i familjen inom samma yrke, konstaterar Camilla (t.v.) krasst.
Fria Tidningen

Roms historiska borgmästare ständigt i hetluften

Sedan Femstjärnerörelsens Virginia Raggi valdes till Roms första kvinnliga borgmästare i somras har kontroverserna avlöst varandra. Romarna antingen älskar eller hatar sin okonventionella ledare från detta unika parti.

Det blev minst sagt en het potatis när Roms borgmästare Virginia Raggi omnämndes som just en het potatis på löpet i en av landets dagstidningar förra veckan. Av chefredaktören dessutom. Sexismen i titeln blev för många droppen som fick bägaren att rinna över. Efter att ha lämnats ensam under månader av attacker i medierna gick ordföranden i representanthuset, journalistförbundet med flera ut till hennes försvar.

Sedan Virginia Raggi valdes till den italienska huvudstadens borgmästare i juni 2016 har hon varit i ständigt mediefokus. Interna konflikter, korruptionsanklagelser mot medarbetare och kontroversiella beslut har avlöst varandra.

– Romarna är ouppfostrade och klagar på allt, säger Giovanni Orsina, historieprofessor och en flitigt anlitad politisk kommentator, samtidigt som han lutar sig bekvämt tillbaka i stolen bakom det vita renstädade skrivbordet på Luiss-universitetet i Rom.

Dessutom avskyr de, enligt honom, sin egen stad, som han menar har missköts å det grövsta de senaste tjugo åren.

Med detta vill han fastslå att Virginia Raggi hamnade på ett av världens svåraste jobb.

Virginia Raggi är advokaten, som när hon som nybliven mamma tröttnade på att navigera till fots med barnvagn i trafikkaoset och bland illa skötta grönområden i Rom, började engagera sig som volontär i kvarteret och i olika föreningar. När hon inte såg resultat bestämde hon sig för att satsa på politiken. År 2011 gick hon med i den nybildade Femstjärnerörelsen (M5S) och blev snabbt omtyckt för sitt engagemang i skol- och miljöfrågor i kommunalrådet. Genom en omröstning bland rörelsens gräsrötter på sociala medier blev hon partiets borgmästarkandidat.

Hon gick till val på löften om att ta itu med en stad överfylld av illaluktande sopor, försenade bussar och miljontals euro i skulder, samt en befolkning som suktade efter ordning och reda. Alla, inklusive hon själv, visste att det skulle bli en tuff match. Hon hade ju faktiskt gått till val på att röja upp i maffiakapitalet. Med närmare 70 procent av rösterna i andra omgången av borgmästarvalet hade hon nog ändå inte kunnat ana hur svårmanövrerat det skulle bli. Och hur ensam hon skulle vara där på toppen.

När Raggi började sätta ihop sitt lag fastnade hon tidigt i en karusell av utnämningar och avgångar. Senast i veckan avgick chefen för stadsplanering. Han ville inte bygga en ny fotbollsarena – en impopulär ståndpunkt i det fotbollstokiga Italien.

Raggi fattade tidigt beslut om att säga nej till att kampanja för ett OS i Rom 2024, på grund av de enorma kostnader det skulle medföra. Det upprörde inte minst de personer med starka ekonomiska intressen som såg sina chanser att göra pengar på lukrativa byggkontrakt. I övrigt har innehållet i politiken hamnat i skymundan.

Ändå visar opinionsundersökningar att M5S och Raggi har fortsatt stöd.

– Femstjärnerörelsen är ett parti som svarar på vår epoks viktiga frågor, säger Giovanni Orsina.

Frågor som den representativa demokratins kris och elitens särställning, vilket enligt Orsina inte bara gäller Italien utan alla västerländska demokratier.

I Italien, menar Orsina, är den dock mer påtaglig. De italienska väljarna anser sig inte vara representerade av politikerna. Misstron riktas mot allehanda experter och tjänstemän.

– Känslan av att ingen representerar eller vägleder, och att vi inte kan lita på någon, går hand i hand med en rädsla för att inte längre ha kontroll över sitt eget liv, säger han.

Genom att uppmana medborgarna att själva göra politik vill Femstjärnerörelsen fylla detta tomrum. Det som började som en gräsrotsrörelse som förespråkade direktdemokrati fortsätter att kommunicera via öppna folksamlingar och sociala medier.

Med den politiskt oerfarne komikern Beppe Grillo som frontfigur har M5S kallats för en antipolitisk rörelse. Utan en etablerad partiorganisation med tillhörande nätverk trodde inte många att de skulle överleva.

I valet år 2013 chockade de alla bedömare och blev det enskilt största partiet. När deras 163 ledamöter tog plats i parlamentet fick de medelåldern att sjunka med gissningsvis ett par decennier, och antalet kvinnor att uppgå till fyrtio procent.

Ideologiskt har M5S konsekvent vägrat att inordna sig på den klassiska höger-vänsterskalan. Väljarna kommer från olika håll, även om basen från början var vänster. Den ideologiska ambivalensen, menar Orsina, gör att M5S sällan öppet tar ställning i frågor.

– Om de tar position finns alltid risk att uppröra.

Det är inte ovanligt att Beppe Grillos och gräsrötternas åsikter går isär. När Grillo uttalade sig om migranter som säkerhetsrisk gick partiets kanske populäraste talesperson Alessandro Di Battista ut och pratade om västländernas ekonomiska intressen och exploatering i Afrika som anledning till att människor söker sig till Europa.

Nyligen röstade även nästan 80 procent av partiets medlemmar via nätet för att partiet skulle byta grupp i EU-parlamentet, från en allians med EU-skeptiska och invandringsfientliga Ukip och Sverigedemokraterna till den EU-vänliga liberala partigruppen Alde. Partiet fick dock nobben av Alde, som inte tycks lita på EU-kritikerna.

Att ledarna inom Femstjärnerörelsen vill gå ur EU är en vanlig missuppfattning. Italien var med och grundade EU och är i dag Europas tredje största ekonomi. Femstjärnerörelsen är kritisk till hur EU, med sina dyra och ineffektiva institutioner fungerar, och vill gärna se ett mer aktivt deltagande, ”inte gå ur”, har Grillo skrivit på sin blogg. Däremot rösta om euron.

M5S delar många värderingar med miljörörelsen och är skarpt kritisk mot kapitalismen och multinationella företags och överstatliga institutioners allt större kontroll. De betonar också civila rättigheter, och är positiva till samkönade partnerskap vilket var en stor politisk fråga förra året.

Men inget av detta tycks övertyga de unga utanför det privata Luiss-universitetet i Rom.

– Det behövs ett parti som rör upp i politiken, men jag skulle inte rösta på dem, säger forskaren Giuseppe Brandi.

Han menar att partiet lägger för mycket energi på att kanalisera människors ilska istället för att satsa på konkret politik. Den viktigaste valfrågan är sysselsättningen.

– Det är en skam att 40 procent av de unga i Italien är arbetslösa.

På en uteservering en bit bort sitter studenten Camilla med vänner. Hon tycker att M5S har bra utgångspunkter, som transparensen att redovisa varje krona, men tror inte att de är annorlunda än andra politiker när det gäller att utnyttja positioner i samhället.

– Det finns rika och fattiga. Borgarklassen drar ifrån. Det finns inga jobb, och de som arbetar har en månadslön på runt 1 000 euro. Medelklassen håller på att försvinna, säger hon.

Även om de uppenbarligen har ett stort stöd så är det få som öppet säger att de röstar på M5S. Och ännu färre som säger sig stödja Virginia Raggi. Partikamraterna, som hela tiden sagt sig ha förtroende för henne, har under de senaste attackerna fått henne att framstå som ett offer snarare än en politisk huvudperson. Feministerna använder Raggi som exempel på sexismen i medierna, men det är få som stödjer henne.

Tiziana Bartolini, chefredaktör för Italiens äldsta feministiska tidskrift Noi Donne (Vi kvinnor), menar att Raggi representerar sitt parti, inte Italiens kvinnor, när hon talar om nödvändig förändring i politiken.

”Rom är en fantastisk stad för turister, men desto hårdare för folket som lever i den”, sade Virginia Raggi när hon vunnit borgmästarvalet.

Och ännu finns det tid för henne att göra politik som gynnar romarna.

Fakta: 

M5S

Femstjärnerörelsen, M5S, bildades 2009 och har sedan dess etablerat sig i den italienska politiken. År 2013 fick partiet drygt 25 procent av rösterna och blev största parti i parlamentsvalet.

Leds av den karismatiske komikern Beppe Grillo.

Ärlighet och transparens är ledord i det politiska arbetet. Representanter för partiet kan inte ha varit dömda och parlamentsledamöterna gör avkall på en del av sin lön, som omfördelas till praktisk politik, till exempel stöd till småföretagare och jordbävningsoffer.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen