Pewdiepie:s nazistskämt är inte oskyldiga | Fria Tidningen

Debatt


Kamratpatrullen
  • Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, har världens största YouTube-kanal och medverkade även i Sveriges Radio P1 som sommarpratare 2014.
Fria Tidningen

Pewdiepie:s nazistskämt är inte oskyldiga

Världens största YouTube-kanal, svensken Felix Kjellberg alias Pewdiepie, har tvingats avsluta sitt samarbete med YouTube på grund av upprepade nazistiska skämt på kanalen. Han hävdar att hans kanal bara är underhållning, men det är enkelt att skoja även utan nazism, skriver spelkollektivet Kamratpatrullen.

I dagarna blev Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie, kapad från sitt samarbete med Maker Studios, ett dotterbolag till Disney, och senare även från sitt kontrakt med YouTube. Anledningen var flertalet videos med antisemitiskt innehåll upplagda på hans YouTubekanal, sajtens utan tvekan största kanal, med över 53 miljoner prenumeranter. Den mest (ö)kända videon visar två män som dansar och vecklar upp ett papper där det står ”death to all jews”, på beställning av Pewdiepie själv för en kostnad av fem dollar genom tjänsten Fiverr.

”Det var ju bara ett skämt, det förstår ni väl?”. Nu handlar det faktiskt inte om att folk är så korkade att de inte förstår när andra skojar, utan om att en vits inte blir rolig, smakfull eller acceptabel bara för att det är ett skämt. Tvärtom, hur vi skojar och vilka som är okej att skratta åt förskjuter våra gränser för vad som anses tillåtet i det offentliga rummet. Det är inte bara lite beklagligt att världens största YouTuber upprepade gånger väljer att sprida skämt med nazistiska eller antisemitiska budskap till sina 53 miljoner följare.

Hans kommentarsfält är sedan länge beryktade för att vara fulla av elaka, hatfulla kommentarer och nyligen har den ökända nynazistiska hemsidan The Daily Stormer utropat sig till Pewdiepies största fansida. Även om det går att argumentera att Felix intentioner inte är att sprida nazism så gör ju inte det att hans videos existerar i ett vakuum. Istället legitimeras hans tittare i sin känsla av att detta är okej att skoja om, och att vi som upprörs över det inte kan ta ett skämt.

Pewdiepie själv förklarar det hela med att hans videos är underhållning, alltså inte menade att vara politik. Och underhållning är de ju. Det är nog ingen som misstagit hans kanal för en seriös plattform för politiska diskussioner. Samtidigt måste en fråga sig, om en nu försöker undvika att blanda in politik i sina videos, varför blanda in nazism och antisemitism? Det är bland det mest politiska vi har.

Det går ju att hävda att allt minsann kan vara politik men det finns ju otroligt många ämnen att behandla och massa innehåll att fylla videos med som inte är lika laddade som just nazism. Det går att skämta utan det, vi skulle hävda att det är otroligt lätt att skoja utan att blanda in antisemitism, något som Felix själv lyckats otaliga gånger med. Han slog ju inte igenom som nazist-skojare utan en person som skriker av skräck när han spelar läskiga spel.

Samtidigt måste en förstå fenomenet Pewdiepie utanför hans kanal. Hela spelvärlden är infekterad av liknande attityder och det finns ett samband mellan den oerhört misogyna rörelsen Gamergate till kanaler som Pewdiepie. Det finns en kultur inom spelvärlden som är allt annat än välkomnande. ”First-person-shooter” typ av spel är ökända för att deras communities är fulla av elaka, sexistiska och rasistiska kommentarer, men det sträcker sig mycket längre än så.

Tjejer utsätts konstant för misogyni, oavsett för att de valt att spela med en kvinnlig karaktär i ett onlinespel eller för att de föredrar att spela The Sims över andra spel. Rasistiskt språkbruk är allt annat än ovanligt och överlag roas många gamers bara av att vara taskiga mot varandra. Att skämta om andra, på deras bekostnad, blir vardagsmat och att få en ”kränkt” reaktion blir belöningen. Det finns inga konsekvenser, det är ju bara på skoj.

Det går dock att göra annorlunda! Kamratpatrullen är ett streamingkollektiv som aktivt arbetar för att hålla ute elaka attityder och kommentarer och vi eftersträvar att vara något så vardagligt som snälla mot varandra, något som tyvärr är en bristvara i gaming-sammanhang. Precis som det inte är svårt att undvika nazistskämt är det inte svårt att försöka vara snäll. Vi kanske inte alltid lyckas men intentionen är att arbeta inkluderande och välkomnande, något stora aktörer såsom Pewdiepie, medvetet eller omedvetet, inte alls gör. Felix är alltså inte ett offer i sammanhanget, utan någon som möjliggör och spär på fientliga och exkluderande attityder. Det går att göra betydligt bättre än såhär.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2018 Fria Tidningen