Kulturmagasin som berikar | Fria Tidningen
  • Melker Garay står bakom det nystartade kulturmagasinet Opulens.
Fria Tidningen

Kulturmagasin som berikar

Författaren Melker Garay ligger bakom det nya kulturmagasinet Opulens. ”Kultur är för mig en motkraft, och det är något vi behöver i dag”, säger Garay.

Synonymer till opulens är rikedom, prakt, överflöd. Ordet appellerade till författaren Melker Garay som även fann det passande till det nya digitala kulturmagasinet som han ligger bakom.

– Kulturen får allt mindre utrymme i medierna. När kulturen blir centrerad till ett fåtal stora tidningar blir det även få personer som får komma till tals. Det behövs fler röster och vi är en av dessa, förklarar Melker Garay. Kultur är för mig en motkraft, och i dag är jag orolig för de politiska krafter, mörka krafter, som jag inte sympatiserar med. Vi kommer därför ha en flik som vi viker åt opinion och där vi ger utrymme för samhällsdebatt.

Bevakningen kommer annars att ligga på traditionell kulturbevakning berättar Garay, men förutom att uppmärksamma litteratur, konst, film, musik och scenkonst kommer en flik på sidan även att vara vikt åt ”existentiellt”.

– Där kommer existentiella och teologiska frågeställningar beröras, säger Garay, som i sina egna litterära verk ofta berör liknande frågeställningar.

Bland de fasta medarbetarna finns författarkollegor som Clements Altgård, Kristian Lundberg och Karolina Bergström. Chefredaktör är Stefan Bergmark.

– Flera av medarbetarna har jag känt sedan länge. Det är sex personer som i dagsläget kommer att skriva kontinuerligt, men framöver är det meningen att fler medarbetare ska knytas till magasinet. Det viktiga är att vi satsar på kvalitet och inte klickbaserad journalistik, betonar Garay, som även säger att gensvaret på initiativet har varit gott och att de fått in mycket material från både etablerade och icke-etablerade skribenter.

Kulturtidskrifter har det tufft ekonomiskt. Hur finansieras Opulens?

– Det är svårt att få lönsamhet i kulturtidskrifter, säger Melker Garay. De berikar på andra sätt. Jag har råd att starta igång det här på egen hand. Jag byggde upp ett bolag som när det såldes gjorde mig ekonomiskt oberoende, nu vill jag investera i kulturen som jag tycker ger mig andra värden.

Kommer artiklar att låsas på er webbsida, eller är materialet gratis?

– Om det ska kosta eller om vi ska ha annonser på sidan är inget som ger mig huvudvärk just nu. Vi får se längre fram hur vi kommer arbeta med de frågorna, just nu är det viktigaste att komma ut med magasinet, säger Melker Garay.

Fakta: 

Melker Garay

Vem: Författare och bildkonstnär född 1966 i Chile. År 1970 kom han till Sverige och bor i dag i Norrköping.

Aktuell: Med kulturmagasinet Opulens.

Mer info: www.opulens.se

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

© 2022 Fria Tidningen