• Den syriske studenten Anas Al-Hakim är medgrundare av en app som ger gratis stöd åt i första hand arabisktalande flyktingar om att studera och leva i Tyskland.
Fria Tidningen

Han guidar nyanlända i Tyskland

Som rullstolsburen i krigets Damaskus såg Anas Al-Hakim ingen framtid, så han flyttade till Berlin: ”Jag vet att vanliga människor behöver stöd från andra, men jag ville vara fri och oberoende.” Nu ägnar han fritiden åt att hjälpa nyanlända studenter i organisationen Make it German.

”Jag kom till Tyskland som student. Jag är ingen flykting.”

25-åriga Anas Al-Hakim klargör saken skriftligen före intervjun. I rasande fart kryssar han nu fram mellan mörka betongväggar på Tekniska universitet i västra Berlin. Parkerar rullstolen vid ett bord i kafeterian invid tentapluggande studenter som äter mellanmålskorv. Tackar nej till kaffe, behåller jackan på och förklarar med låg men tydlig röst:

– Att vara student är att vara integrerad och ha vissa rättigheter. Som flykting ses du som en andraklassens medborgare och många betraktar i sin tur sig själva som gäster här i Tyskland.

Därför är en viktig uppgift i organisationen Make it German att jobba med nyanländas mentalitet, säger Anas Al-Hakim.

– Om du hela tiden tänker att du är en gäst som snart kommer att flytta härifrån kommer du inte att uppnå någonting.

Född med en ovanlig skelettsjukdom blev han som elvaåring förlamad efter en ryggradsoperation. I Damaskus, som enligt Al-Hakim inte alls var anpassat för rullstolar, kunde han ändå ta sig fram hjälpligt med assistans. Men stadens universitet var inte tillgängliga för rullstolsburna, och när inbördeskriget startade år 2011 blockerades dessutom vägarna och gjorde det för farligt för Al-Hakim att ge sig ut.

– Jag kunde inte komma någonstans i Syrien. Allt var plötsligt omöjligt för mig.

Lösningen blev ett studentvisum till Tyskland, som han kände till efter medicinska behandlingar några år tidigare. Anas Al-Hakim lyckades flytta på egen hand, lära sig språket och få sina betyg erkända. I höstas började han studera datavetenskap på Berlins tekniska universitet. Livet kunde fortsätta.

– Här kan jag ta mig till skolan, handla och resa själv. Jag har aldrig sett mig som handikappad och inte identifierat mig med rörelsehindrade, eftersom jag inte har låtit min rörlighet stå i vägen för mina mål. Men det känns ändå otroligt, går knappt att förklara.

Även i Berlin saknas ofta hissar på tunnelbanestationerna och långt ifrån alla trottoarkanter är försedda med ramper.

– När jag ska till en ny plats får jag kanske göra lite research, fast det är faktiskt jättelätt att ta sig runt, säger Al-Hakim.

Han hittade en rullstolsanpassad lägenhet nära universitetet, i ett studenthem som också fungerat som workshoplokal för organisationen Make it German.

Idén föddes ur Anas Al-Hakims och några andra arabisktalande studenters kamp för att hitta rätt information som nyanlända i Tyskland.

– Vi behövde hjälp som vi inte fick. Det var ett kaos, men till slut lärde vi oss. Nu vill vi ge tillbaka, och lära andra av våra erfarenheter, säger han.

Föreningen guidar nyanlända i hur man antas på universitetet eller skaffar en försäkring, i språkproblem eller var man handlar billig mat. Råden backas alltid upp av officiella källor, säger Al-Hakim:

– Det är ingen lek. Du har någons framtid i dina händer.

Omkring 80 procent av dem som tar hjälp av Make it German är flyktingar, vars behov kan se lite annorlunda ut än andra studenters.

– Många vet inte sina rättigheter, att de får plugga på universitet till exempel, säger Al-Hakim.

Han har märkt ökade spänningar mellan tyskar och nyanlända sedan terrorattacken i Berlin före jul, med de efterkommande invandringskritiska demonstrationerna i staden.

– Jag har inte drabbats själv, men det är en nervös atmosfär. Det handlar inte om antalet flyktingar, utan att det ligger i den mänskliga naturen att oroa sig för det okända. Många tyskar har ingen kontakt med flyktingar och har bara medierapporter att gå efter. Och medierna fokuserar på det dåliga.

I Make it Germans arbete ingår att i artiklar lyfta fram positiva föredömen från arabvärlden, till exempel en syrisk före detta flykting som i dag sjunger på operan i Berlin.

Men för att göra integrationen framgångsrik måste politikerna förkorta tiden av väntan innan nyanlända får påbörja språkkurser och börja ta del av samhället, säger Al-Hakim.

– Väntan bokstavligen förstör människor. Deras drömmar och ambitioner, deras tro på sig själva.Vi är inte vana vid att behöva vänta i månader på ett dokument. Vi hatar det! Men vi måste vänja oss...

För att förklara hur systemet fungerar spelar civilsamhällets organisationer en viktig roll, säger Anas Al-Hakim och parafraserar förbundskansler Angela Merkels kända uttalande från flyktingvågen:

– Wir schaffen das nicht alleine.

Vi klarar det inte ensamma.

Anas Al-Hakim gör en kort paus, hälsar leende på en vän som kommer in i kafeterian och berättar sedan att planen är att stanna i Tyskland. Han hoppas få ett stipendium för att kunna fortsätta studera, något som i dag kostar honom motsvarande 76 000 kronor om året. Han planerar att arbeta och skaffa familj här, men vill samtidigt fortsätta att stötta nyanlända.

– Jag har haft så mycket problem i mitt liv, men jag tycker livet är vackert och jag försöker göra det bästa av det. Jag vill lämna ett fotavtryck efter mig.

Fakta: 

Make it German

Föreningen Make it German ger gratis stöd åt internationella studenter, i första hand arabisktalande flyktingar, via anonym konsultation på nätet, artiklar, workshops, mm, om att studera och leva i Tyskland.

Grundades i april 2016 av studenterna Anas Al-Hakim, Obay Hadid, Bashar Jumaa och Hamza Thebaan.

Organisationen, som nu består av 17 medlemmar, har hittills svarat på mer än 3 000 frågor och har omkring 1 400 registrerade användare på sajten.

Sajtens information finns i huvudsak på arabiska, men målet är att översätta allt till tyska och engelska, så att den ska kunna vara till hjälp för andra internationella studenter. Gruppen bakom Make it German hoppas även kunna attrahera modersmålstalande tyskar i framtiden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon rensar Berlin på hatbudskap

Intervju

Sedan 30 år tillbaka avlägsnar Irmela Mensah-Schramm högerextrema klistermärken och klotter från Berlins väggar.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu