Vår revolution har börjat | Fria Tidningen

Recension


Litteratur
Our Revolution
Författare: Bernie Sanders

  • Bernie Sanders återintroducerade klassiskt socialistiska värden i den amerikanska politiken i och med sin kandidatur till president.
Fria Tidningen

Vår revolution har börjat

Anders Nordström är först ut i Sverige med att recensera Bernie Sanders bok Our Revolution för Fria Tidningen!

Han kom från ingenstans. Med klassretorik och tal om revolution vann han 46 procent av delegaterna i Demokraternas primärval. Och enligt de flesta opinionsmätningar skulle han ha slagit Donald Trump och blivit USAs nästa president om han fått chansen. Hur var det möjligt? Nu finns Bernie Sanders egna ord om vad som hände. Knappt hade Hillary Clinton valts till Demokraternas presidentkandidat förrän han sätter sig vid tangentbordet. Tre månader senare ligger boken ”Our Revolution” på bokhandelsdiskarna.

Där framträder Bernie Sanders i helfigur, vad han vill och varifrån han kommer. Uppväxten under enkla omständigheter i Brooklyn, tiden som studentaktivist i Chicago, valet till borgmästare för småstaden i Burlington, åren som USAs enda socialistiska kongressledamot och förstås beslutet av försöka bli USAs president.

Språket är rakt och enkelt, men visst präglas boken också av att författaren inte riktigt hade tid att skriva kort. Färre mötesreferat och fler analyser hade inte varit fel. Men brådskan har sin förklaring. ”Our Revolution” är inte en en 75-årings summering av sitt liv, den är skriven av en politiker som blickar framåt och vill smida medan järnet glöder. Den är en grundsten till den nya organisation Bernie Sanders nu skapar och boken avslutas med ett politiskt program för en ny amerikansk vänster.

Så vad innebär Bernie Sanders ”demokratiska socialism”? Orden har ungefär samma innebörd som när Olof Palme använde dem på 1970-talet. Det är allmän sjukförsäkring, fackliga rättigheter, höjda minimilöner, barnomsorg, minskade inkomstklyftor och gratis utbildning. Samt en tuff klimatpolitik och jämställdhet. Nog så radikalt i dagens USA, men det är inte något helt nytt ekonomiskt system som ställs i utsikt.

Ändå står Bernie Sanders för något annat än Europas trötta socialdemokrati. När den säger ”rösta på oss så blir det bra” säger Bernie Sanders att verklig politisk förändring aldrig kommer uppifrån , utan underifrån. Den kräver massrörelser. Demonstrationer, fackliga protester, strejker, klimataktioner, aktivistkamp för hbtq-rättigheter och mot rasism.

Där en Stefan Löfvén sopar motsättningar under mattan och gör politik till tekniska lösningar som gynnar ”alla” är Bernie Sanders glasklar. Han döljer inte utan blottlägger konflikter. Det gäller att ta från de rika och ge till de fattiga. Och att ta från olje- och läkemedelsbolagen för klimatets och de sjukas skull.

Men trots 450 fullmatade sidor så saknas den fråga som som förföljt amerikansk vänster i mer än hundra år, skapa ett nytt parti eller verk inom Demokraterna? Ett vägval som Bernie Sanders själv dessutom förkroppsligar. Till USAs kongress är han vald som oberoende kandidat, inte som demokrat. Och inför presidentvalet höll han in i det längsta öppet om han skulle kandidera för Demokraterna eller som oberoende.

Nu verkar han ha bestämt sig. Han organisation ska verka som en vänsterströmning inom Demokraterna. Ungefär så som Tea-Party rörelsen verkat som en högerströmning inom Republikanerna. Det är ett kontroversiellt vägval, också bland många som stod bakom honom under valrörelsen och som det varit på sin plats att motivera.

I det skymningslandskap som 2016 utgjorde var Bernie Sanders en gnista av hopp. Hans valframgångar, men också hans person. Efter 25 år i maktens korridorer i Washington D.C. manar han till strid mot klassförtryck och rasism med en röst som fortfarande vibrerar av vrede.

Och nu då? Bernie Sanders har antytt att han möjligen ställer upp i presidentvalet 2020. Vem vet, men då fyller han 79 år så kanske är det mest en blinkning till de hundratusentals unga och gamla, studenter och arbetare, svarta, vita och latinos vars entusiasm bar fram hans valkampanj. Och som han redan på första sidan sin bok vänder sig till med orden ”Don’t give up. The struggle must continue”.

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

© 2021 Fria Tidningen