Från morsk musik till lekfull läsk | Fria Tidningen
  • Marc var tidigare sångare i hardcorebandet Håll Det Äkta men har nu gått vidare till att intressera sig för läsk.
  • Marcs har själv formgivit hjortronläskens etikett föreställande en granat i form av ett hjortron.
Fria Tidningen

Från morsk musik till lekfull läsk

Före detta sångaren i det umeåbaserade hardcorebandet Håll Det Äkta har bytt ut mikrofonen mot hjortronläsk och instagram. Fria pratade med Marc Strömberg om norrland, läsk och hardcore.

Marc Strömberg växte upp i Umeå på 1990-talet där intresset för hardcorepunk var stort både i staden och också hos honom själv då han sjöng i bandet Håll Det Äkta. Men hans intresse för läsk var obefintligt

– Jag var ingen som brydde mig om läsk när jag var liten. Men så började jag se på hyllorna i affären att det kom in en massa rolig amerikansk läsk. Det jag fallit för och som jag tycker är roligt med läsk är just lekfullheten och barnsligheten med färg och ”splash”. Det är inte finsmakargrejerna, där man ska hälla upp en läsk i ett vinglas, stoppa ned näsan och spotta ut det. Jag gillar färg, socker och lek!

För strax över ett år sedan startade Marc instagramkontot @hardcoreandsoda där han i varje inlägg presenterar en läsk parat med en hardcoreskiva

– Det finns så många sammanhang och kopplingar mellan en dryck och en skiva. Det kändes roligt att få sitta och gräva bland skivor för att hitta ”vad passar mellan den här gamla New York hardcore-skivan från 1985 och den här colan med citronsmak?”.

Marc har nyligen lanserat sin egen läsk med hjortronsmak, ett bär starkt förknippat med den norrländska naturen

– Hjortronet är en typisk symbol för norrland, det växer bara här uppe i myren. Jag själv är härifrån, det finns ett perspektiv här som ofta försvinner. Vi gör mycket saker här uppe, jag tycker att det viktigt att få representera det och slå sig för bröstet lite.

Kopplingarna mellan läsk och hardcore har också funnits länge

– Inom hardcoremusik finns det en subkultur som kallas straight edge, som kom under 1980-talet. I och med att klubbar började komma upp så började folk också ta mycket droger. Då föddes idén om straight edge, där man frivilligt var drogfri, man drack inte och ingen tobak för att hålla koll på skallen.

Marc fortsätter:

– Första gången jag kallade mig straight edge var jag 12 år gammal, så jag hade inte ens hunnit börja dricka. Straight edge finns fortfarande inom punk och hardcore och där vill man ju dricka roliga saker också. Många som är straight edge inom hardcore är väldigt peppade på läsk! Läsk och hardcore hör ihop via straight edge.

Marc distanserar sig dock starkt i från exklusivitet och snobberi med sitt intresse och sin läsk:

– Jag är totalt ointresserad av mikrobryggeri-trenden och finsmakargrejen. Det är bara en överklassyn på allt som är anammat från gammal arbetar- och bondekultur; surdegsbröd, olika kött som ska förfinas och tas till stan. Där görs det exklusivt och säljs jättedyrt. Det börjar också komma inom läsk, det kommer läsk som ska vara fin och gjord till en vuxen målgrupp. Det där kommer jag aldrig gå in i. Jag hoppas att läsken ska få fortsätta att vara opretentiös, barnslig och lekfull!

Marcs läsk-inlägg hittas på instagram: @hardcoreandsoda och @marc_ua.

Rekommenderade artiklar

”Det finns en omedvetenhet kring hedersvåld”

För 20 år sedan skrev Christina Wahldén den omvälvande boken Kort kjol, där en ung kvinna tampades med sviterna av att ha blivit våldtagen. Nu är författaren tillbaka med Falafelflickorna, en deckare om hedersproblematik riktad till barn.

Cinemafrica firar 20 år

Filmfestivalen Cinemafrica har efter 20 år etablerat sin status som tongivande inom det svenska kulturlandskapet.

Den svenska abortens historia

Abort i Sverige har inte alltid skett på kvinnans villkor. I sin nya bok Kvinnotrubbel kartlägger Lena Lennerhed den svenska abortens historia.

© 2021 Fria Tidningen