• Elin Gauffin, Rött Forum.
  • Protester mot Donald Trump i Seattle, USA. På fredag och lördag väntas protester världen över i samband med att han tillträder som USA:s nye president.
Fria Tidningen

Protester mot Trump också i Sverige

I samband med att Donald Trump tillträder som president planeras protester världen över mot högersvängen i politiken och det allt råare klimatet för marginaliserade grupper. I Sverige går det att välja mellan en mer opolitisk kvinnomarsch ­– till fots eller på skidor ­– eller en manifestation mot högerpolitiken för att försvara människovärdet.

Women’s March Global är en gräsrotsrörelse som växt fram efter valet i USA av kvinnor och andra marginaliserade grupper. På lördag, den 21 januari, sker en protestmarsch under parollen Women’s March i över 200 städer. I Sverige planeras en manifestation på längdskidor i Åre och i Stockholm sker en marsch till fots från Norrmalmstorg till den amerikanska ambassaden.

– Vi upplevde att retoriken under valet var hård, jag tycker till exempel att Hillary Clinton blev starkt utsatt. Organisationen skapades för att säga att det här inte är okej. Att vi som kvinnor inte gillar läget, att våra män inte heller gör det, och att vi inte vill att våra barn ska växa upp i det här samhället. Vi vill också sätta fokus på miljön, utan vår jord har vi inte heller något annat att kämpa för. Men det är inte en anti-Trumpmarsch, vi opponerar oss inte mot att han intar presidentposten, säger Lotta Kuylenstjerna, som är initiativtagare till Women’s March Stockholm.

Varför är det som händer i USA relevant för oss här i Sverige?

– USA:s politik har global påverkan. Det är som dominobrickor som faller en efter en. Jag bodde i USA i många år och efter 11 september 2001 förändrades allt. Folk blev misstänksamma mot varandra, det skapades en otäck stämning. USA har blivit ett svårt och hårt land att leva i och Sverige och Europa blir mer och mer likt USA.

På lördag planeras också en annan demonstration i Stockholm, under parollen Anti-Trump day. Den pågår klockan 13-14 på Sergels torg och tanken är att de som deltar senare kan ansluta till Women’s March som börjar på Norrmalmstorg klockan 14. Enligt arrangörerna, som består av bland annat Rött forum, Vänsterpartiet i Storstockholm och Socialistiska partiet, är det en demonstration för feminister, antirasistiska organisationer, vänstergrupper och miljögrupper som vill försvara människovärdet och ett samhälle av solidaritet och jämlikhet. Jämfört med Women’s March som är opolitisk är den uttalat mot högerpolitiken, säger Elin Gauffin, från Rött Forum.

­– Vi var ute och demonstrerade den 12 november mot nazisterna då Trump precis hade blivit vald till president och när nazisterna marscherade ropade de ”Donald Trump”. Valet av Trump blev en boost för rasismen och antifeminismen som påverkar även oss här i Sverige men även en boost för högerpolitik och kapitalism. Man ska komma ihåg att ett av Trumps viktigaste projekt är att halvera företagsskatten och göra enorma skattesänkningar för rika. I regeringen har han tillsatt flera företagsledare som är antifackliga och som vill trycka ner arbetsklassen och fackrörelsen till fotsulorna, säger hon.

Demonstrationen ska ses som en solidaritetsaktion med de grupper och aktivister i USA som protesterar mot Trump i samband med hans installationstal i morgon, fredag.

­– Det är viktigt att inte bara tala om det som att det är rasismen som växer utan att det i grunden handlar om högerpolitik och kapitalism. Tyvärr är det en del som låter uppgivenheten ta över med argument som att valet av Trump inte angår oss här i Sverige men så enkelt är det inte. Också i perioder av lite protester och när högern hörs mycket är det viktigt att vi mobiliserar och bygger en stark rörelse, säger Elin Gauffin.

Fakta: 

Women’s March:

­– Women’s March kommer att hållas i över 200 städer runtom i världen den 21 januari.

­– I Stockholm ska en demonstration hållas till fots vid Norrmalmstorg (kl 14–16) och bland talarna finns riksdagsledamoten Birgitta Ohlsson (L), journalisten Lisa Bjurwald och RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros. ­– I Åre planeras en manifestation på längdskidor (kl 14).

Anti Trump-demo:

­– På lördag, den 21 januari, hålls en demonstration på Sergels torg (kl 13–14), i Stockholm, i solidaritet med de amerikanska demonstrationerna mot Trumps installation på fredag under parollen Anti-Trump Day Stockholm. Det är en demonstration för feminister, antirasistiska organisationer, vänstergrupper och miljögrupper som vill försvara människovärdet och ett samhälle av solidaritet och jämlikhet, enligt arrangörerna. Bland talarna finns vänsterpartisten Jens Holm, Seko Sthlm:s Gunnar Westin, globala rättviseaktivisten Carmen Blanco och Ensamkommandes Riksförbunds Juma Lomani.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

1 av 10 förskolor saknar egen gård

Förskolor saknar egen gård. Lekparkerna är skräpiga och underhållet eftersatt. Men många är nöjda också, enligt en undersökning av stans lekplatser.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu