Tobias Magnusson

Krönika


Tobias Magnusson
  • Affischen till Sun Ras spelning på Bengans 1992. Fantastisk spelning säger de som var där. De som missade spelningen grämer sig ännu.
Fria Tidningen

Intergalaktiskt groove

Sun Ra är ständigt aktuell. Tobias Magnusson tipsar om nya singelsamlingen som letar sig tillbaka till karriärens start i 50-talets Chicago.

”Missade du den konserten? Du skulle varit där, det var absolut fantastiskt att se denne legendar på scen, nu dyker inte chansen upp igen.”

Jo, jag missade Sun Ras mytomspunna spelning på skivaffären Bengans då det begav sig. Många säger att de minns att de var på plats. Om alla minns rätt skulle det förmodligen krävts en arena i Ullevis storlek.

Intresset för den djupt originelle musikern Sun Ra är hur som helst större än någonsin. Han föddes som Herman Poole Blunt men valde att byta bort sitt slavnamn till Sun Ra. Under det tidiga 40-talet hamnade han i Chicago och spelade där med Fletcher Henderson och Coleman Hawkins innan han bildade The Arkestra, det egna storbandet. Konserterna utvecklades med tiden till att omfatta dansare, akrobater och eldslukare. Sun Ra och hans band smyckade sig i futuristiska kostymer inspirerade av det antika Egypten.

Som musiker, poet och filosof hade Sun Ra två teman som han alltid återkom till: egyptologi och rymden. Mytologin som Sun Ra etablerade kring sin persona byggde på att han var en utomjording från Saturnus och att han var på besök på jorden för att predika om fred. Konsekvent undvek han att tala om sin egen bakgrund och ville överhuvudtaget inte ses sig som en del av en mänsklighet som enligt honom misslyckats.

Sun Ra var enormt produktiv, det sägs att han medverkat på mer än 500 olika skivinspelningar. Ett av hans mest ikoniska album är Space is the place från 1973. Två år senare kom även en film med samma titel, efter ett manus av Sun Ra. Filmen, som närmast går att beskriva som en blandning av science fiction och blaxplotation, handlar om när Sun Ra reser genom tid och rymd för att rädda och omplacera förtryckta afroamerikaner till en nyupptäckt planet långt bort från ”vapen, ilska och frustration” som karaktäriserar planeten jorden.

Sun Ra dog 1993. Under hans livstid var framgångarna blygsamma. I dag är soldyrkarna desto fler. Sun Ra hyllas som en nyskapande jazzmusiker och räknas som en av portalfigurerna inom Afrofuturismen. Aktuell är Sun Ra med den fantastiska återutgivningen Singles (Strut Records) som innefattar alla singlar som släpptes under 1952–1991.

Omöjligt att välja ett favoritspår, men just nu har jag fastnat för den fantastiska och svängiga antikrigslåten Nuclear War från 1982 där texten går: ”If they push that button/Gonna blast your ass/ So high in the sky/ You can kiss your ass/ Goodbye goodbye.”

Fakta: 

Mer om afrofuturism: Kobra från 15/11 hade temat afrofuturism. Programmet kan ses i SVT Play fram till 19/1.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu