Flyktingar tvingas leva i snö och kyla | Fria Tidningen
  • Videoklipp på Youtube visar hur många tält har kollapsat av de stora snömängderna.
Fria Tidningen

Flyktingar tvingas leva i snö och kyla

Den grekiska migrantionsministern hävdade att inga migranter behöver frysa, men nu visar både videor och vittnesmål från flyktingläger på Lesbos på motsatsen. Utan uppvärmning, i tält täckta av snö tvingas tusentals försöka hålla värmen bäst de kan.

Den senaste veckan har den grekiska ön Lesbos drabbats av ett kraftigt snöfall och minusgrader. Hjälparbetare vid öns provosoriska flyktingläger har försett människor med värmefläktar och delat ut filtar och sovsäckar. Men det räcker till långt ifrån alla de 15 000 migranter och flyktingar som lever i de överfulla lägren på ön.

FN:s flyktingorgan UNHCR gick i fredags ut och uppmanade till att de tusentals migranterna som är fast på Lesbos snabbt måste flyttas till det grekiska fastlandet eller andra EU-länder på grund av kylan och de undermåliga levnadsförhållandena. Migranterna har inte tillgång till tillräcklig uppvärmning för att klara att hålla värmen under vintern, uppgav UNHCR.

– Behovet av bättre skydd kommer att bli ännu mer akut under helgen då temperaturerna på ön sjunker. Vi är oroliga, sa UNHCR:s talesperson Adrian Edwards under en presskonferens i Geneve i fredags.

Men den grekiska migrationsministern Yiannis Mouzalas hävdade i förra veckan att inga flyktingar och migranter tvingas frysa. Något som nu motbevisats av både vittnesmål och en video som laddats upp på Youtube av en av de boende i flyktinglägret Moria där 6 000 personer lever. Videon visar tält som bågnar under snötyngden och vissa som kollapsat. Människor hukar i vinden i kylan.

Över en miljon människor på flykt undan krig och konflikter i Mellanöstern, Afrika och Asien kom till Grekland under 2015 och 2016. Enligt EU:s avtal om flyktingmottagande som slöts år 2015 ska EU:s medlemsstater ta emot 66 400 flyktingar från Grekland inom två år, men hittills har bara 7 760 asylsökanden flyttats.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen