Indiska kvinnor slår tillbaka mot sexualbrott | Fria Tidningen
  • Röda brigaden ger gratis utbildning i feministiskt självförsvar.
  • Usha Vishwakarma (i vitt i mitten) bildade Röda brigaden år 2010 efter att hon själv utsatts för ett sexbrott.
Fria Tidningen

Indiska kvinnor slår tillbaka mot sexualbrott

New Delhi är inte bara Indiens huvudstad, utan har också kommit att kallas för landets ”våldtäktshuvudstad”. Nu lanseras nya satsningar för att bekämpa sexualbrotten på stadens gator och torg.

Den brutala våldtäkten och mordet på en 23-årig student i Delhi i december 2012 ledde till stora protester och uppmärksammades världen över. Sedan dess har Indiens parlament skärpt lagarna mot våldtäkt, människohandel, syraattacker och förföljelser av kvinnor – men problemen finns kvar.

Landet är fortfarande mycket otryggt för kvinnor och antalet anmälda sexualbrott ökar. Enligt den officiella statistiken anmäldes över 337 00 våldsbrott mot kvinnor under 2014, vilket var en ökning med nio procent jämfört med föregående år. Samma år anmäldes nästan 38 000 våldtäkter i landet, ett brott där mörkertalet anses vara mycket högt.

Sexuella trakasserier på offentliga platser är dessutom mycket vanliga. Hela 79 procent av de kvinnor som deltog i en undersökning uppgav att de utsatts för trakasserier eller våld i offentliga miljöer.

– Det har varit mycket uppmärksamhet i medierna, manifestationer och uttalanden i sociala medier, men i verkligheten har knappast något förändrats, säger Pratibha Malik, som är engagerad i organisationen Aashrita.

– Att kvinnor syns i icke-traditionella miljöer, som på kontor, barer och restauranger har lett till ett bakslag i detta patriarkala samhälle.

Många indiska kvinnor vittnar om att de känner sig rädda när de rör sig i landets storstäder.

– Jag känner mig inte trygg på offentliga platser eller i kollektivtrafiken. Jag vet att ingen kommer att hjälpa mig om jag råkar illa ut, säger 30-åriga kocken Rekha Kumari.

Shashibala Mehra, 52, som jobbar som revisor i New Delhi, säger att hon är beväpnad med pepparsprej och en kniv när hon åker hem sent från kontoret.

– Under den 40 minuter långa resan hem pratar jag hela tiden med min man i telefonen.

Nu tar polisen nya tag för att förhindra sexbrott i New Delhi. Förra månaden bildades en enhet där civila personer med olika bakgrund som ska hjälpa myndigheten med att både förhindra och upptäcka brott som begås i staden.

Dessutom har en grupp med 40 kvinnliga poliser fått extra träning i kampsport och ska civilklädda bevaka platser där särskilt många sexualbrott begås – som runt skolor och tunnelbanestationer.

Även en rad motrörelser har bildats. En av dessa rörelser är aktivistnätverket Blank Noise som genomför olika aktioner för att uppmärksamma allmänheten på de sexuella trakasserier som kvinnor utsätts för.

En annan grupp, kvinnoseparatistiska Röda brigaden, utbildar kvinnor i självförsvar och tar kontakt med unga män som begått sexuella övergrepp.

– Vi försöker få dem att förstå problemet genom att tala med dem och deras föräldrar, säger gruppens grundare Usha Vishwakarma.

– Om budskapet inte går fram, anmäler vi dem till polisen. Om inte det hjälper, får vi ta till mer handgripliga metoder för att säkerställa att indiska kvinnor kan lämna sina hem för att jobba, resa och leva sina liv fullt ut.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Floder får juridiska rättigheter

Den nyzeeländska floden Whanganui blev i förra veckan världens första flod som har juridiska rättigheter. Nu får den sällskap av två indiska floder.

© 2021 Fria Tidningen