Välj köttfritt i jul | Fria Tidningen

Debatt


Vegetarisk jul

  • Fler och fler svenskar kan tänka sig ett helt vegetariskt julbord men utbudet motsvarar inte efterfrågan, menar Djurens rätt.
Fria Tidningen

Välj köttfritt i jul

Ungefär 350 000 grisar står för julskinkan på årets julbord runtom i landet samtidigt som intresset för vegetarisk mat ökar starkt. När var femte svensk kan tänka sig ett helt vegetariskt julbord behövs politiska beslut för att ta steget in till en grön framtid, skriver Djurens rätt.

Vegetarisk mat låg i topp när Google presenterade söktrenderna i Sverige för 2016. Det beskrevs som ett tydligt trendbrott när både hummus och veganska pannkakor låg på topplistan. Vi är många som gläds åt den här utvecklingen. Vego har verkligen exploderat på så många områden under de senaste åren. För både djuren och klimatets skull måste vego bli en fråga för alla och då är tillgänglighet och normer avgörande faktorer. Du ska kunna hitta ett grönt julbord att ta med släkten till oavsett om du bor i Överkalix eller Malmö och mormor ska kunna få vegomat i vården, sonen i förskolan, oavsett vilket postnummer du hör till.

Nästan var femte svensk, 19 procent, kan tänka sig att slopa det traditionella julbordet i år mot ett helt vegetariskt julbord, det visar en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Axfood. Men utbudet på restaurangerna är fortfarande skrämmande dåligt. Hur många procent av rätterna är gröna på Sveriges restauranger? Inte är det 19 procent i alla fall. Branschen måste komma ikapp och sluta se vego som specialkost. Det räcker inte att ha en vegetarisk rätt på menyn eller att hänvisa oss som vill äta grönt till de specialiserade restaurangerna.

Över hälften av Sveriges kommuner har infört en vegetarisk dag i veckan eller motsvarande. Det är en bra början och det finns potential för mer. Det serveras omkring 3 miljoner måltider varje dag, i skola, vård och omsorg. Här kan stor skillnad göras. Genom politiska beslut och genom offentlig upphandling kan vi också jobba för att få bort de värsta formerna av djurhållning. Ta bur-äggen till exempel. Ingen vill se en höna i en bur där hon har mindre än ett A4-ark att röra sig på. Konsumenterna och kedjorna väljer i allt större utsträckning idag bort äggen men ett av fyra ägg hamnar i storköken. Där måste den offentliga upphandlingen göra sitt. Karlstad, Växjö och Ulricehamn är kommuner som börjat ta ansvar i den här frågan, de är alla kommuner som är bur-äggsfria i sin upphandling av hela ägg.

Vi har gått från att prata om en vegotrend till ett proteinskifte och det finns klara bevis på att vår nuvarande köttkonsumtion inte kan fortgå. Ansvaret kan dock inte ligga på konsumenterna. Även om utvecklingen går snabbt måste vi komma ihåg att alla har olika möjligheter att göra ett medvetet val.

Vi har olika potential att ta till oss och värdera all den information som just nu cirkulerar inom området kost. Vi har såväl djuren som klimatet och hälsan att ta hänsyn till. Alla har inte haft möjligheten att själva se det som pågår bakom stängda dörrar i livsmedelsindustrin och industrin själv öppnar inte gärna dörrarna för att visa sanningen bakom julskinkan. För mig som sett alltför mycket av det som pågår är en kost fri från animalier ett lätt val.

Julskinka från ungefär 350 000 grisar kommer att stå på julborden i år, vi kan alla ta vårt ansvar för att de ska bli färre. Vi kan alla välja att låta djuren leva och lägga något annat på julbordet. Men om den här siffran på allvar ska minskas till julen 2017 behövs också politiska styrmedel. Vi behöver gröna restauranger, vego som val i alla kommuner och tydliga politiska mål för en minskad animaliekonsumtion. Vi vill ha modiga politiska initiativ.

Förbundsordförande för Djurens Rätt

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

© 2022 Fria Tidningen