Krönika


Henrik Ljung
  • Narendra Modi är den indiska högerpopulismens svar på Donald Trump.
Fria Tidningen

Making India Great Again

Sedan Trump vann det amerikanska presidentvalet har förståsigpåare och proffstyckare ägnat sig åt jämförelser. Den brittiska brexitrösten har varit de flestas favorit medan andra ägnat sig år mer vågade komparationer med tyskt 30-tal. Hade dessa debattörer inte varit så ohjälpligt västcentrerade hade de dock kunnat finna en mer kuslig referens i en större federation av förenta delstater. Jag talar förstås om Indien och Narendra Modis väg till premiärministerposten.

Precis som Trump förfärade Modi vissa, och chockade alla, genom att ens bli sitt partis premiärministerkandidat. Hans historia av hinduisk högerpopulism och misstankar om inblandning i pogromer mot muslimer gjorde att de flesta till en början såg honom som en otänkbar kandidat i det pluralistiska Indien. Men efter en kampanj präglad av anklagelser om en korrumperad politisk elit, nationalistisk retorik med udden riktad mot minoriteter, löften om att få fart på Indiens affärsliv och innovativ användning av sociala medier vann Modi en jordskredsseger. Lägger man till hans motståndares likheter med Hillary Clinton och att Modis främsta politiska vapen är hans twitterkonto så inser man snart att högerpopulismens dynamik verkar vara ett lika globalt fenomen som den globalisering världens populister nu protesterar emot.

Men vad Modi kan lära oss är inte främst hur sådana som han och Trump tar sig till makten – utan hur de stannar kvar. För Modi är ett strålande exempel på att det går att fortsätta använda den populistiska medielogiken till att reproducera bilden av sig själv som en handlingskraftig outsider även när man nått regeringsställning. I den utmärkta biografin The Modi Effect beskrivs hur Modi genom sin politiska karriär snarare än att se maktinnehav som förvaltning, lyckats förvandla regeringstiden till en enda lång valkampanj.

Med drastiska politiska initiativ som är medialt oemotståndliga och kan sammanfattas i en kort slagkraftig slogan har Modi lyckats med att ge samma intryck av driftig beslutsamhet som under sin valkampanj. När premiärministern chockartat väljer att ta alla större sedelvalörer ur bruk i den penningbaserade ekonomin spelar det mindre roll att de skattesmitare och kriminella syndikat som operationen var avsedd för snabbt hittar vägar runt åtgärden. I de sociala mediernas tidsålder lyckas han med det viktigaste – att framstå som en politiker som till skillnad från det vanliga etablissemanget faktiskt gör någonting.

Modi har stakat ut vägen för Trump att fortsätta odla bilden av hur han (och bara han) kan få något gjort i vad som i övrigt utmålas som ett korrupt politiskt system med räddhågsna och veka politiker. Trump, som ett flertal gånger uttryckt stor beundran för Modi, verkar ha tagit intryck och föreslår den ena teatrala reformen efter den andra. Det återstår att se om han fortsätter i Modis fotspår. Men kanske var Trumps vinst i presidentvalet inte slutet på valkampanjen, utan början.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu