• De senaste sju åren har Anita Sarkeesian granskat populärkultur ur ett feministiskt perspektiv. Lika länge har hon fått uppleva kränkande kommentarer, hot och hat på nätet.
Fria Tidningen

Anita Sarkeesian prisas för sitt mod

Feministen och medieanalytikern Anita Sarkeesian har i många år granskat könsstereotyper inom populärkulturen. För detta arbete tilldelas hon Pingvinpriset. Fria träffade henne i samband med prisutdelningen.

Pingvinpriset instiftades 2015 av chefsnätverket Klara K och delas ut årligen till kvinnor som ett led i att bidra till ett varmare och bättre klimat på nätet. Pingvinmetaforen handlar om att sluta upp kring modiga människor och visa sitt stöd offentligt. Anita Sarkeesian får priset för sitt långa arbete med att jobba för en mer jämställd spelindustri men även för att hon under många år fortsatt sitt arbete trots upprepade dödshot och en våg av näthat som aldrig verkar ta slut.

– Det är verkligen en stor ära. Jag älskar metaforen med pingvinerna som sluter upp för att skydda varandra. Jag tror det är väldigt viktigt just nu, särskilt i en tid då så många kvinnor blir trakasserade på nätet och även utanför, säger Anita Sarkeesian, uppkrupen i en fåtölj på hotellet.

Det var 2009 som allt började för Anita Sarkeesian, det var då hon bestämde sig för att grunda Feminist Frequency, en webbsida som lyfter upp och ifrågasätter könsstereotyper inom spel och populärkultur, främst genom olika videobloggar.

– Jag ville skapa något som tog med feminismen in i ett mer tillgängligt klimat där fler människor lätt kunde sätta sig in i informationen. Många av oss engagerar sig på något sätt i populärkulturen och det finns många idéer och koncept där som vi kan använda oss av när vi pratar om större problem som privilegium och förtryck.

Det som började som ett litet projekt växte snabbt och tog fart. En lyckad crowdfunding-kampanj gav 160 000 dollar, vilket gjorde att hon 2012 kunde lansera videoserien Tropes vs Women in videogames. I den 14 delar långa videoserien granskade Sarkeesian hur kvinnor porträtteras i tv-spel, vilka stereotyper som återkom och hon lyfte även fram hur objektifierade kvinnliga karaktärer blev jämför med sina manliga motsvarigheter.

Kort efter att serien släpptes blev Anita Sarkeesian föremål för en av de mest långdragna hatkampanjerna på internet.

– Som öppen feminist på nätet hade jag tidigare upplevt ett visst mått av trakasserier på nätet men det var mest på nivån köksskämt. Det här var annorlunda.

Två år senare hände det som numera kallas Gamergate – en internetbaserad rörelse som kopplas samman med mord- och våldtäktshot och riktade trakasserier mot flera kvinnliga spelkritiker, speldesigners och spelutvecklare i USA. Anita Sarkeesian var en av dem som drabbades och hon tvingades i perioder lämna sitt hem och ställa in föreläsningar på grund av bombhot och mordhot som riktades mot henne och även hennes familj.

– Den här anstormningen av hat drabbade varje sida av min existens på nätet och effekten som den hade på både mitt personliga och yrkesmässiga liv var enorm. Jag visste inte hur jag skulle hantera detta och jag hade ingen chans att vara förberedd på något som det här.

Haten och hoten fick henne inte att sluta arbeta med Feminist Frequency. Hon skrev, ihop med två kollegor, en guide för hur man kan hantera trakasserier på nätet och hur man kan tänka när det gäller säkerhet på sociala medier.

Under 2016 lanserades serien #ordinarywomen där kvinnliga förebilder genom historien lyfts fram och får sin historia berättad.

Anita Sarkeesian har inte heller upphört med sitt arbete att förbättra representationen av marginaliserade grupper i spelvärlden, men enligt henne har industrin och kulturen en lång väg kvar att gå.

– Det är verkligen ett steg framåt, två bakåt. Samma år som du har ett spel med en kvinnlig huvudkaraktär som är helt okej och som inte är sexualiserad så har du å andra sidan ett spel där kvinnorna är lättklädda och objektifierade. Och med tanke på att spel tar lång tid att utveckla och arbetas med i flera år är frågan: hur lång tid ger vi spelföretagen att växa upp och skärpa sig? Det känns som de sitter med något slags mångfaldslista som de prickar av utan att förstå den fulla vikten av att skapa inkluderande spel där representation verkligen spelar roll.

Hur är situationen med näthat i dag?

– Oh shit, skrattar Anita Sarkeesian. Du pratar med någon som bor i USA i dag efter valet!

Hon sitter tyst och tänker ett tag innan hon tillägger:

– När det kommer till trakasserier, både på internet och utanför, så hade vi i USA efter presidentvalet en enorm ökning av rapporterade hatbrott. Och då talar jag bara om de som rapporterades. Vad valet gjorde var att det bekräftade många människors världssyn och det gav en legitimitet att begå hatbrott och våld mot andra. Jag talar specifikt om vita människor, vita män som gav sig på rasifierade, kvinnor och transpersoner.

Innan Gamergate var det ingen som trodde att en sådan hatkampanj kunna hända. Nu ser vi samma sak hända igen efter valet.

– Det är skrämmande hur likt det är. Det känns nästan löjligt att säga ”låt oss jämföra en hatkampanj mot kvinnor i spelindustrin mot politiken runt USA:s presidentval! Men det kommer från samma kärna och det är är mycket av samma beteende som jag ser går igen här, samma typ av handlingsmönster och det är samma aktörer.

När Gamergate rasade som värst var den högerextrema webbsidan Breitbart News ett av rörelsens starkaste fästen. Verkställande direktör och en av grundarna för Breitbart News är Stephen Bannon, som nyligen utsågs till chefsstrateg i Donald Trumps regering.

– Vi har redan sett hur det ser ut med hatkampanjer på nätet och nu ser vi hur hatkampanjer får fäste på allvar i efterdyningarna av valet. Vi måste hantera detta och förstå att detta är ett verkligt problem.

Vad är ditt råd till alla som blir utsatta för näthat, hur överlever man 2017?

– När det gäller näthat finns det praktiska steg för att hantera sin säkerhet på nätet. Och det borde alla tänka på att göra, för det är lättare att göra det i förväg än när det väl händer. Underskatta inte vikten av att släppa in dem du litar på och låt de vännerna finnas där för dig och hjälpa dig när du drabbas av näthat, säger Anita Sarkeesian.

Fakta: 

Anita Sarkeesian

Född: 1984 i Toronto

Uppmärksammad: För videobloggen Feminist Frequency. Rankad bland de 100 mest inflytelserika människorna i världen av TIME Magazine.

Aktuell: Mottagare av Pingvinpriset, ett pris som instiftades 2015 och som har syftet att bidra till ett varmare klimat på nätet och i den offentliga debatten. Tidigare pristagare är Monica Lewinsky.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

Jordbruksverkets inblandning väcker kritik

Intervju

Efter det stora intresset för Reko-ringar har Jordbruksverket satsat på ett projekt som ska stödja etableringen av nya ringar. Men initiativet välkomnas inte av alla.

Fria Tidningen

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Stockholms Fria

”Adoption är en kolonial praktik”

Intervju

Maria Fredriksson tycker adoption från fattiga länder är ett problem. Men som adopterad själv är det svårt att få gehör för sin kritik, menar hon.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu