”Slaget om oljeledningen är långt ifrån över” | Fria Tidningen
  • Folket jublar när de får veta att myndigheterna stoppar oljeledningen.
  • Aktivister gör en ”die-in” i centrala Philadelphia i protest mot oljeledningen den 1 december.
  • Mark Ruffalo och Dallas Goldtooth kämpar mot oljeledningen. De är glada nu, men kampen är inte över än.
Fria Tidningen

”Slaget om oljeledningen är långt ifrån över”

Månader av ihärdiga protester har tvingat fram en utredning av miljökonsekvenserna av den omstridda oljeledningen i North Dakota. Ursprungsfolk och miljöaktivister jublar, men påpekar samtidigt att striden är långt ifrån över.

Samtidigt som tusentals veteraner i helgen anslöt till protestlägret i urfolksreservatet Standing Rock kom beslutet från Obama-administrationen: det sista tillståndet som krävs för att oljeledningen ska byggas i området nekas.

Federala myndigheter ska nu genomföra en miljökonsekvensutredning och undersöka alternativa sätt att dra ledningen utanför urfolksreservatet.

Beslutet möttes av jubel från de tusentals urfolks- och miljöaktivister som i flera månader har protesterat mot oljeledningen.

– Tillsammans gjorde vi detta möjligt. Om det inte vore för alla protester och solidaritetsaktioner hade oljeledningen byggts för länge sedan, säger Dallas Goldtooth från aktivistnätverket Indigenous Environmental Network, i ett uttalande på sin Facebook-sida.

– Men detta är bara schack, inte schackmatt.

Det är högst oklart om beslutet kommer att leda till att oljeledningen stoppas. Företagen som bygger oljeledningen, Energy Transfer Partners och Sunoco Logistics, säger i ett pressmeddelande att de är fortsatt ”fast beslutna om att se till att detta viktiga projekt slutförs och räknar helt med att färdigställa bygget utan att det leds om” och att ”inget i dagens beslut ändrar planerna på något sätt”. De anklagar även Obama-administrationen för att ha politiserat frågan och för att ge vika för kraven från ”en smal och extrem grupp”.

Allt tyder på att det definitiva beslutet om oljeledningen kommer skjutas upp till nästa år då Donald Trump har tillträtt som president. Trump stödjer oljeledningen och har lovat att ”släppa loss ohämmad produktion” av olja och gas så fort han tillträder i januari. Trumps valkampanj har dessutom tagit emot stora donationer från företagen bakom projektet och Trump själv äger aktier till ett värde av hundratusentals dollar i bolagen.

Rörelsen mot oljeledningen manar nu till fortsatta protester och att hålla trycket uppe. Varje dag i december har utlysts till en aktionsdag mot företagen som investerar i oljeledningen och över 100 solidaritetsaktioner planeras världen över under de kommande veckorna.

– Vi får inte sluta förrän hela oljeledningen helt och hållet är besegrad och vårt vatten och miljö är säker, säger Dallas Goldtooth i ett uttalande på protestlägret Sacred Stone Camps hemsida.

LaDonna Allard, ordförande för protestlägret, menar att kampen måste breddas för att innefatta samtliga oljeledningar i USA.

– Detta är inte över förrän varje ledning har tagits upp ur jorden och såren har läkts överallt. Jag vägrar förhandla, jag vägrar ge mig. Jag måste stå upp för våra barnbarn och för vattnet.

Fakta: 

Fakta: Dakota Access Pipeline

Bygget av oljeledningen Dakota Access Pipeline inleddes för tre år sedan och väntas kosta 3,7 miljarder dollar att färdigställa. Den 200 mil-långa ledningen ska kunna transportera en halv miljon fat råolja per dag från skifferfält i North Dakota genom fyra delstater till Illinois.

Tusentals urfolks- och miljöaktivister har protesterat mot oljeledningen sedan i somras då bygget nådde urfolksområdet Standing Rock i North Dakota. Över 500 personer har gripits och flera personer har skadats allvarligt när polisen har slagit ner på demonstranterna med tårgas, distraktionsgranater och vattenkanoner.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria Tidningen