• Refugees Welcome startade som ett koncept i Tyskland 2014. Under hösten 2015 startade Refugees Welcome Sweden för att visa på ett alternativt, varmare mottagande av nyanlända.
Fria Tidningen

Samarbete med civilsamhället kan ge bostäder till nyanlända

Hittills har Refugees Welcome Sweden lyckats förmedla ett 50-tal lägenheter och rum som hyrs ut av privatpersoner till nyanlända. Ett eventuellt samarbete med Malmö stad nästa år kan komma att underlätta bostadsbristen för många nyanlända.

Refugees Welcome Sweden är ett av många initiativ som föddes under förra hösten för att visa på ett alternativt, varmare mottagande av nyanlända. Den ideella organisationen driver en hemsida där privatpersoner kan registrera sig om de vill hyra ut ett rum eller en del av en lägenhet till just nyanlända. Det kan röra sig om personer som befinner sig mitt i asylprocessen, som har fått uppehållstillstånd eller som har fått avslag på sin asylansökan. Hittills har de lyckats förmedla ett 50-tal inneboendelösningar. Framför allt i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Gävle.

– Det enda kravet som vi ställer är att man ska kunna hyra ut i minst tre månader. Sedan när det gäller hyresnivåer så säger det sig självt att de personerna som vill hyra inte har så stora betalningsmöjligheter, säger Kajsa Sörman, som är aktiv i Refugees Welcome Sweden.

Hon är positiv till att många kommuner, som till exempel Stockholm, Uppsala och Falun, har startat olika initiativ för att hitta privatpersoner som vill hyra ut till nyanlända. Samtidigt ser hon en risk med att storstadskommunerna är i behov av många boenden på väldigt kort tid. Till exempel ska Stockholms stad ta emot drygt 1 500 nyanlända som behöver boende före årsskiftet.

– Jag säger inte att kommunerna inte bryr sig, men de har ju ett antal nyanlända personer som de måste placera medan vi inte har det på samma sätt. Jag har hört om att det i vissa fall inte ens varit några möten innan och väldigt lite information om vem det är som ska komma och bo och vem den bostadssökande ska bo hos, säger Kajsa Sörman.

Refugees Welcome Sweden har alltid först enskilda möten med både hyresvärd och hyresgäst som har matchats ihop. Därefter sker ett möte med båda parter på en neutral plats där de får prata om vilka de är och vad de har för förväntningar. Sedan är det hembesök så att den som ska flytta in får se vad som erbjuds och man pratar om hyreslängd och vad som ingår i hyran – innan det är dags för att skriva kontrakt.

– Om en person som vill hjälpa till och öppnar sitt hem sedan inte är bekväm med personen som flyttar in blir det ju en jättejobbig situation för alla parter. Därför är det en ganska lång process som man går igenom när man blir matchad genom oss.

Just nu planeras ett eventuellt samarbete med Malmö stad under nästa år. Förhoppningen är att Refugees Welcome Sweden ska kunna få hjälp med det administrativa arbetet. I deras databas finns över 600 personer som anmält intresse för att hyra ut ett rum men eftersom de som är aktiva i föreningen arbetar ideellt utan resurser har många inte kontaktats eller matchats än. Bara sedan september har ett 60-tal intresseanmälningar kommit in. Förhoppningen är att i framtiden antingen bygga upp fler samarbeten med kommuner eller få finansiering för att bygga upp en mer hållbar verksamhet på sikt.

– Vi tror att det här är en stor del av lösningen på många av de samhällsproblem som finns, att genom mellanmänsklig interaktion korta ner avståndet mellan nyanlända och personer som har bott i Sverige väldigt länge. Om kommunerna tar över den här typen av verksamhet och bedriver den själva på ett ansvarsfullt sätt tycker vi det är fantastiskt bra. Vi har inget egensyfte i att finnas till som organisation. Alternativt fortsätter vi att bedriva vår verksamhet, bli större och har anställda personer som jobbar med det här på ett mer professionellt och hållbart sätt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu