Fria.Nu

Hundstallet tar hand om hundar ägarna inte vill ha

På Hundstallet passerar varje år fler än trehundra hundar. Ofta handlar det om hundar vars ägare har insett att de inte passar att ha hund. På Hundstallet tas de om hand av utbildade djurvårdare innan de omplaceras till nya hem.

En glad blandrasvalp skuttar omkring i Hundstallet.

- Det är Nikki, berättar Patrik Fridensköld, hundskötare. Hon är bara nio-tio veckor och kommer från en familj som blev allergisk. Vi hjälper dem att hitta ett nytt hem åt henne.

Nikki undersöker världen som valpar gör, lite klumpigt och storögt. Hon tittar förhoppningsfullt på skålarna med hundmat som står utom räckhåll på diskbänken.

Hundstallets lokaler på Fiskartorpvägen i Hjorthagen är nu uttjänta, men är trots det ännu i full användning.

Här passerar årligen fler än trehundra hundar. De allra flesta är bortsprungna familjehundar som hämtas av sina ägare, men ett hundratal kommer av andra skäl.

- Det kan handla om att ägaren blivit sjuk, häktad, eller att en olycka inträffat. Det kan också vara så att polisen omhändertagit en vanvårdad eller aggressiv hund, säger Patrik Fridensköld.

Hundstallets historia började 1908, då Svenska Hundskyddsföreningen övertog stället från staden. Föreningen bildades som en reaktion på den okänsliga hanteringen av dåtidens borsprungna hundar, som avlivades efter tre dagar om ingen hämtade dem. Svenska Hundskyddsföreningen började driva Hundstallet med en ny målsättning: alla hundar som gick att omplacera skulle få nya hem. Avlivningar sker i dag endast av medicinska skäl.

En hund som ska omplaceras stannar generellt på Hundstallet i en månad. Under den tiden får hunden den skötsel som behövs beroende på dess individuella egenskaper. En gång i veckan har man också besök av veterinär, som undersöker hundarna och följer upp dem. Personalen som arbetar på Hundstallet är rutinerad och har oftast en djurvårdarutbildning i grunden, som de utökat med exempelvis instruktörsutbildningar.

- Det viktiga när man arbetar med hundar är att man träffat många olika hundar så att man kan 'läsa hund'. Man kommer inte så långt i det här arbetet om man är jätteduktig på sin egen hund. Man måste ha bredd, förklarar Patrik Fridensköld.

Att köpa en hund från Hundstallet kostar mellan två och fyra tusen kronor, beroende på ålder och egenskaper. Vill man skaffa hund får man först fylla i en intresseanmälan som sedan matchas med de hundar Hundstallet har för omplacering. Först då får man komma och titta på hunden. Allt för att minska den onödiga stress som besökare i stallen innebär. Enligt Patrik Fridensköld hör många olika typer av människor av sig, allt från hem som haft många hundar tidigare till förstagångsköpare. Och det är viktigt att det blir rätt hem med en gång.

- Vi brukar utgå från att vi skulle placera våra egna hundar hos de som gör intresseanmälan, säger han.

Den vanligaste hund som Hundstallet får in för omplacering är en blandrashane mellan bruksraser, som rottweiler, schäfer och dobermann. Oftast är det en ung hund.

- Folk skaffar hund impulsivt och när den vuxit ifrån valpåldern inser man att det kanske inte var rätt val ändå, säger Patrik Fridensköld. Den vanligaste omplaceringshunden på Hundstallet är stor, svart och understimulerad.

Just den här dagen finns det inte så många hundar i stallarna, och de liknar inte alls den stora, svarta blandrashanne hundskötarna beskriver: två små shi-tzuhundar skäller bakom ett galler. Patrik Fridensköld berättar att de kom från samma hem, där sju hundar vanvårdades.

Föreningen har valt att inte söka hjälp från kommunalt håll och överlever ideellt. Man vill inte binda sig till politiska beslut eller råka ut för nedskärningar, förklarar Patrik Fridensköld.

Ett av Hundstallets problem i dag är polisens dåliga hantering av de bortsprungna hundarna. Ulrika Ek berättar att den allra vanligaste hund som personalen på Hundstallet träffar är en familjehund som 'fått lite bus under tassarna' och sprungit bort. Det är inte alls säkert att den hunden hittas i samma distrikt som den försvann i, och eftersom polisen inte larmar ut bortsprungna hundar centralt blir det svårt för hundägaren att överblicka.

- Ofta informerar polisen heller inte om att vi finns, berättar Ulrika Ek. Hunden kan ha hittats och förts hit av polisen, medan ägaren sitter på en station någon annanstans i stan och är orolig.

Framtiden för Hundstallet är i dagsläget oviss. Lokalerna är utdömda och måste lämnas innan sista maj nästa år. Till dess står förhoppningsvis de nya lokalerna i Åkeshov färdigbyggda, men återkommande problem med bygglov och ansökningar har skjutit upp arbetet. Det gamla slitna huset på Fiskartorpsvägen får ännu ett tag fungera som bas för Hundstallet. Både Patrik Fridensköld och Ulrika Ek menar dock att arbetet med hundarna överväger alla problem.

- Slutändan blir jäkligt positiv. Att träffa en hund som kommit tillbaka på återbesök, som till och med ändrat utseende, är fantastiskt, berättar Ulrika Ek.

Läs mer:

www.hundstallet.org

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Borgerliga begravningar fler för varje år

Allt fler väljer att begrava sig borgerligt. Endast en liten del av befolkningen gör det i dag, men antalet personer som begravs på ett icke-religiöst sätt ökar för varje år. Och trenden kommer att fortsätta, tror begravningsbyråerna.

Stockholms Fria

Nu kan man bli fadder åt en försöksapa

Nu kan den som är intresserad bli personlig representant för en försöksapa. Projektet drivs av Föreningen praktisk djuretik, vars syfte är att förbättra situationen för de apor som i dag ingår i försök.

Mirjana Culic avvisas för påstått skenäktenskap

Mirjana Culic kom till Sverige för fyra år sedan. Hon hade då gift sig med en man som var bosatt i Ljungby, och hon fick permanent uppehållstillstånd 2001. Mirjana jobbar i dag på Brunnsgården, ett äldreboende i Ljungby, och hennes dotter går i nian. Inom några veckor måste de lämna landet.

Rinkebybor med paraboler hotas av vräkning

Fastighetsbolaget Kvarnhjulet vill vräka hyresgäster som har parabolantenner uppsatta. De utgör en risk, menar man. Varför hjälper värden inte till med att montera paraboler på rätt sätt? undrar en boende i området.

Stockholms Fria

Från manifestation till ockupation

Förra fredagen övergick en bostadsmanifestation på Sergels torg i en ockupation av ett hus vid Telefonplan i Stockholm. SFTs Viola Szabo var med.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu