Prosalyriksamling för oss redan frälsta | Fria Tidningen

Recension


Litteratur
Nattvandringar
Författare: Vilhelm Ekelund
Förlag: Ellerströms

  • Vilhelm Ekelund.
Fria Tidningen

Prosalyriksamling för oss redan frälsta

Ekelunds Nattvandringar är en utmärkt introduktion till ett nästan bortglömt författarskap, skriver Frias recensent Lukas Bengtsson de Veen.

Efter en förälskelse som lär ha resulterat i obesvarad kärlek bestämmer sig Vilhelm Ekelund för att sluta skriva lyrik. Under sin något självvalda exil i Berlin och Tyskland återupptar han det poetiska skrivandet genom att skriva prosalyrik. Jonas Ellerström har gått igenom Ekelunds efterlämnade produktion och tidningsalster till en fin samling i Nattvandringar.

För den som är bevandrad i Ekelunds dikter bjuder denna samling på framförallt en mångbottnad poet. Vi ser här inte lika mycket av Skåne som man kanske skulle kunna tro – Ekelund kan ju med råge kvalificera sig som en skånsk nationalskald. Den inbitne livsskeptikern och cynikern träder dock fram i flera av dikterna.

Det groteska och framförallt melankoliska dragen visar sig i dikten Hades: ”O, fula, vidriga död. En regndag ska jag färdas här själv. Detta svarta sotregn skall pryda min grav. Dessa svarta tåg ila över mitt hjärta, fulla av skrattande, spelande röda hjärtan. Och kan mitt hjärta drömma om något skönt Hades här i det smutsiga, ruttnade myller.” Dikten för tankarna till Baudelaire och dikterna i Det ondas blommor, som Ekelund själv försökte tolka men, som till hans förtret kom att refuseras av förlagen.

Samlingen bjuder inte enbart på mörker och misär utan förvånar många gånger, exempelvis i titeldikten som liknar Tranströmers epifaniska lyrik. Dikten är ett bevis på hur Ekelund blivit en poet som på sitt eget sätt moderniserat svensk diktning. Han påminner inte om 1900-talspoeterna Heidenstam eller Ola Hansson. Istället står han för det nya, med foten i det gamla, vilket ibland skymtar fram i beskrivningarna av det skånska landskapet, det gråtrista Berlin eller kejserliga Potsdam.

Nattvandringar kan ses som en prosalyriksamling för oss redan frälsta. Samtidigt fungerar samlingen som en introduktion för den som vill stifta bekantskap med denne nästan bortglömde lyriker. Prosalyrik har nämligen en fantastisk förmåga att förena det bästa av två genrer.

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

© 2020 Fria Tidningen