Punknostalgi som genererar hopp om framtiden | Fria Tidningen

Recension


Litteratur
Station Rågsved Författare: Lars Sundestrand Förlag: Albert Bonnier

  • Fanzinet Funtime blev husorganet för den gryende svenska punkeran och alla visste vem Lars Sundestrand, som startade fanzinet, var. I Station Rågsved berättar Sundestrand om ett band som kom att lämna ett avgörande avtryck i svensk musik för all framtid – Ebba Grön.
Fria Tidningen

Punknostalgi som genererar hopp om framtiden

Station Rågsved är ett välförpackat hopplock ur punkfanzinet Funtimes material om Ebba Grön som blir mycket mer än bara tilltalande nostalgi, skriver Patrik Persson.

Att alla har en är kanske att ta i, men det är lugnt att påstå att det finns gott om människor med anekdoter som handlar om hur de kommit nära Ebba Grön.

När jag gick i gymnasiet hade en kompis pappa en imponerande samling vinylskivor, men också en skröna om att han minsann sett Ebba Grön spela på en lokal bygdegård.

Mer än tio år efter att bandet lagt av tyckte mitt sextonåriga jag att det var både coolt och märkligt att känna någon som sett dem live.

Några år senare flyttade jag till Göteborg. Även där fick jag en vän med en Thåströmanekdot. Han hade träffat Thåström på restaurang Sumadija – ett hak mellan Andra och Tredje Långgatan där personalen utan antydan till ett leende serverade billig öl och serbisk husmanskost.

Rätt bleka historier egentligen, men traderandet både 10 och 20 år senare säger något om Ebba Gröns storhet. Med stor sannolikhet går det fortfarande att hitta gymnasiefester med unga som sjunger med i låtar som Beväpna er och Ung & Kåt.

Anekdoterna påminner mig också om den wow-känsla jag fick av att höra dem. Bilden av Ebba Grön på en bygdegård var overkligt cool. Den där wow-känslan har jag saknat i många år nu. Ett gott öl från ett lokalt mikrobryggeri är välsmakande, men den som påstår att det slår känslan av att för första gången hälla i sig fyra folköl i lite för snabb takt är antingen glömsk eller en lögnare.

Därför är det en välgärning att Lars Sundestrand ger ut boken Station Rågsved. Att bläddra i den medför just den där ”wow så coolt”-känslan. Det är ett hopplock av material från Sundestrands fanzine Funtime, som gavs ut med oregelbundna mellanrum åren 1978–1983. Boken börjar med en anekdot om hur Ebba Grön sov över i Sundestrands etta när de hade spelning i Göteborg, men Sundestrand har mycket mer än anekdoter att bjuda på.

Inskannade brev och vykort han fått från Ebba Grön fyller sidorna. Mungiporna dras uppåt när Thåström signerar ett brev om en kommande singel med underskriften Tåflört. Bildmaterialet, Lars Sundestrands egna foton från konserter och möten med bandet, är så bra att vi som inte själva var med där och då nästan kan känna att vi var det.

Minst utrymme ges åt text, av begripliga skäl. Funtimes intervjuer med Ebba Grön har ett autenticitetsvärde, men känns inte högintressanta att läsa nu. Undantaget är intervjun med Ebba Gröns basist Fjodor, direkt från Håga kriminalvårdsanstalt där han satt inspärrad för totalvägran. Värnplikten är ju aktualiserad igen.

Intressant är även den underliggande och outtalade kritiken mot etablerade medier som fanzinet Funtime var. Det konstateras i intervjun med Fjodor att pressen gjorde stora uppslag om kändisar som rycker in och gör lumpen. Funtime var den enda tidningen som uppmärksammade att en av landets då största rockstjärnor satt inspärrad för att vägra.

I förordet förklarar Sundestrand varför han började göra sitt fanzine. Det första i sitt slag i Sverige och inspiratör till en rad efterföljare. Det fanns ingen annan som skrev om det han var intresserad av att läsa. Punken och fanzinen satte igång do it yourself-kulturen i Sverige, vars betydelse för kulturlivet inte kan överskattas.

På det viset blir Station Rågsved så mycket mer än snyggt förpackad nostalgi. Den är ett bevis på att det som dagen etablissemang betraktar som obskyrt och stötande blir tilltalande kaffebordsböcker i framtiden.

Fakta: 

Lars Sundestrand

Född: 1957

Bakgrund: Startade 1978 punkfanzinet Funtime och arbetade med tidningen till 1983. Därefter var han verksam som journalist och fotograf. Han har haft flera utställningar med sina fotografier, bland annat på konstmuseet i Göteborg och i det legendariska skivbolaget Radiums lokaler.

Aktuell: Med boken Station Rågsved

Rekommenderade artiklar

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

© 2019 Fria Tidningen