Debatt


Niclas Malmberg, riksdagsledamot (MP)
  • En manifestation mot organstöld i Kina på Sergels torg i Stockholm.
Fria Tidningen

Förbjud handel med organ från mördade människor

På samma sätt som vi förbjuder svenskar att resa till andra länder för att könsstympa flickor är det dags att förbjuda svenskar att resa till Kina för att köpa organ från människor som mördats, skriver riksdagsledamoten Nicklas Malmberg (MP).

Regimen i Kina mördar varje år minst 60 000 människor för att sälja deras organ. Det handlar om bland annat Falun gong-utövare som fängslats enbart för att de utövar Falun gong, och då förväntas ha en hälsosam livsstil och organ i gott skick. De hålls sedan fängslade tills någon med matchande blodgrupp behöver ett organ, varpå de snabbt avrättas utan rättegång.

Många människor åker till Kina för att få en ny njure, ny lever eller kanske ett nytt hjärta. De får höra att organen kommer från brottslingar som avrättats. Men det är en lögn. Ingen statistisk från rättegångar styrker regimens påstående. Det är också extremt osannolikt att just när en person med en viss blodgrupp behöver ett organ finns en dödsdömd fånge med rätt blodgrupp. Sanningen är att tiotusentals människor hålls inlåsta som levande organbank. Den dag någon med just deras blodgrupp behöver ett organ mördas de och aktuellt organ transplanteras till den intet ont anande patienten, som förstås gladeligen betalar för att snabbt kunna ersätta sitt icke-fungerande organ med ett nytt.

Från svensk sida kan vi bidra till att stoppa organhandeln i Kina. Dels genom att i alla sammanhang, diplomatiska såväl som affärsmässiga, rikta kritik mot den kinesiska regimens fruktansvärda organhandel. Dels genom att förbjuda svenska medborgare att köpa organ från mördade människor. I bland annat Spanien har man redan 2010 infört just en sådan bestämmelse. Den spanjor som medverkar till att det bedrivs handel med mänskliga organ med illegal härkomst kan dömas till fängelse i upp till tolv år, även om brottet sker i ett annat land.

Att dömas för brott i andra länder är inget som är främmande heller för svensk lag. Några exempel på det är terroristbrott och könsstympning av kvinnor. I dessa fall är svensk domstol behörig att döma, oavsett hur lagstiftningen på gärningsorten ser ut.

Motivet för den senare lagen var bland annat att undvika att det skulle gå att kringgå lagen genom att ta med sin dotter för att utföra stympningen i ett land som tillåter könsstympning. På samma sätt som vi förbjuder svenskar att resa till andra länder för att könsstympa flickor är det dags att förbjuda svenskar att resa till Kina för att köpa organ från människor som mördats för att regimen ska kunna tjäna pengar på en fruktansvärd organhandel!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu