Tusentals afghaner kan tvångsutvisas | Fria Tidningen
  • Om vi tvingar dem att åka tillbaka så riskerar de att dö där, säger Mujtaba Attai från Sveriges ensamkommandes förening.
Fria Tidningen

Tusentals afghaner kan tvångsutvisas

Tusentals afghaner ska tvångsutvisas från Sverige och EU de närmaste åren. Det här kommer att leda till att fler måste leva som papperslösa i Sverige, tror Mujtaba Attai, från Sveriges ensamkommandes förening.

I förra veckan gav migrationsminister Morgan Johansson (S) besked om att regeringen nu träffat ett återtagandeavtal med den afghanska regeringen. Det innebär att Afghanistan går med på att ta emot även personer som utvisats med tvång. Det rör sig om personer som fått avslag på sin asylansökan men inte vill återvända. Sedan förra året har 42 000 afghaner sökt asyl i Sverige och det nya återtagandeavtalet väntas beröra tusentals personer.

– För att upprätthålla legitimiteten för asylsystemet så måste det också vara klart att om du inte har skyddsbehov då får du avslag och då kommer du också att få åka tillbaka, säger Morgan Johansson till SR Ekot.

Det här oroar många av dem som fått avslag på sin asylansökan eller fortfarande väntar på besked. Mujtaba Attai, som är talesperson för Sveriges ensamkommandes förening, säger att han får många samtal från medlemmar som är oroliga och ställer frågor. Han tror att hotet om tvångsutvisningar leder till att många tvingas gå under jorden och leva som papperslösa.

– Vi kommer att få se ett mycket annorlunda samhälle i Sverige. Tidigare gav socialtjänsten pengar till papperslösa så att de kunde köpa livsmedel, men det gör de inte längre. Hur ska de klara sig, vem ska hjälpa dem, var ska de gå i skolan, var ska de bo och hur ska de integreras? Det är bara att vänta och vänta i fyra år för att de ska kunna söka asyl igen, säger Mujtaba Attai.

Han kom själv till Sverige från Afghanistan för fyra år sedan och har fått uppehållstillstånd här. Han hoppas att regeringen ändrar sig om tvångsutvisningarna.

– Sverige ska inte skicka tillbaka människor till Afghanistan. Där finns inte trygghet, ingen demokrati och ingen som hjälper dem. Det var därför de flydde. Om vi tvingar dem att åka tillbaka så riskerar de att dö där.

Det är inte bara Sverige som har tecknat ett återtagandeavtal med Afghanistan. Även Tyskland och Finland har tecknat bilaterala avtal med den afghanska regeringen. Bakgrunden är en överkommelse som träffades mellan EU och Afghanistan i förra veckan, som syftar till att öka antalet utvisningar från hela unionen genom chartrade plan. EU-kommissionen räknar med att cirka 80 000 afghaner kommer att skickas tillbaka under de närmsta två till tre åren. Samtidigt skickar Pakistan tillbaka tusentals människor till Afghanistan i dag, 220 000 innan årsskiftet och fler nästa år, och Iran har också hotat med tvångsutvisningar. Det här riskerar att leda till att Afghanistans nu en miljon internflyktingar ökar kraftigt, säger Katarina Hellström, på Svenska Afghanistankommittén.

– Migrationsverket säger själv att det råder inre väpnad konflikt i alla provinser förutom fem. I de provinserna bor redan i dag många människor med knappa resurser på en liten yta. Att skicka fler människor dit riskerar att leda till att konflikten ökar där, säger hon.

Dessutom har många av flyktingarna som nu kan tvingas utvisas till Afghanistan växt upp i Iran och har ingen koppling till landet.

– De har inga sociala nätverk där, ingen familj, har svårt att etablera sig och vi ser en risk att de kommer rekryteras in i kriminalitet, beväpnade motståndsgrupper eller i armén. Det är där det finns pengar, arbetslösheten ligger på över 50 procent. Samtidigt har talibanerna ökat sitt inflytande och kontrollerar nu 30 procent av landet. Att i det läget skicka tillbaka personer är att destabilisera läget, säger Katarina Hellström.

Den 22 oktober planeras manifestationer i flera städer i protest mot de planerade tvångsutvisningarrna.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

© 2018 Fria Tidningen