Folkbildande om queer | Fria Tidningen

Recension


Litteratur
Vad är queer? Författare: Fanny Ambjörnsson Förlag: Natur & Kultur

  • Fanny Ambjörnsson.
Fria Tidningen

Folkbildande om queer

”En väldigt bra bok för alla att gå tillbaka och titta i när en går vilse i aktuella frågor eller debatter kring kön, genus och sexualitet”, skriver Anna Axfors.

Jag vill börja med att säga att jag i den här recensionen har använt mig av ordet ”en” istället för ”man”, trots att jag inte i vanliga fall gör det, jag blev nämligen lite smått hjärntvättad och rörd av Fanny Ambjörnssons projekt att besvara bokens titel – Vad är Queer?

Ambjörnsson är mån om det omöjliga i projektet, att aldrig spika fast en gång för alla vad queer är, utan smyger runt begreppet, hittar dess teoretiska källor och praktiska utövanden.

Queer är inte vad det var för tio år sedan då denna bok först gavs ut, på ett decennium hinner det förändras, precis som ordets innebörd förändras från person till person, och mellan grupper. Och därför är det på plats med en nyutgåva.

Med utgångspunkt i de svenska rörelserna sveper Ambjörnsson genom decennierna, från 50-talets homofilrörelse, genom 70-talets termer ”gay” och ”lesbisk”, till 90-talets queer, och det kan låta som olika namn på liknande rörelser, men kapitlet ”En historik” visar hur de skiljer sig åt ideologiskt. I dag har vi grupper som BlatteQueers och Queer People of Color, som kanske är redo att ta kampen till nästa nivå? Det finns också Sámpi Pride i Kiruna och normbrytande fettaktivism. Och mycket mer.

Men queer handlar inte alltid om en tydlig identitet.

Ambjörnsson använder exempel från sin egen forskning för att förklara hur queerbegreppet kompliceras av en variabel som klass. Kring millennieskiftet besökte hon en skola utanför Stockholm och visar hur tjejerna på Samhällsprogrammet och de på Barn- och Fritidsprogrammet sticker ut från normen olika mycket, trots samma sexualitet.

Ambjörnsson ger också exempel på hur en queer läsning av en skönlitterär bok kan gå till, och tar Sagan om Ringen och kärleken mellan Sam och Frodo som exempel. Det är otydligt vad det är för slags kärlek de känner för varandra men i en queer läsning finns det heller inget behov av att veta det, av att stämpla dem som antingen kära eller vänskapliga, poängen är att se berättelsen i ett nytt ljus. Vår förförståelse av Sagan om Ringen säger att Sam och Frodo inte är bögar, men varför blir Frodo då så ledsen när Sam väljer en kvinna framför honom?

Att i en lättillgänglig handbok försöka besvara vad queer är, utan att tydligt själv ta ställning för den ena eller andra falangen men ändå ha ett insiderperspektiv, är väldigt generöst. Folkbildning är vackert. Det finns säkert saker att kritisera Ambjörnsson för, eftersom det rör sig om känsliga frågor, men är hennes ambition att skriva för alla så får en väldigt insatt läsare också stå ut med förenklingar.

Jag skulle önska att det fanns fler sådana här böcker, kanske ”Vad är kommunism?” eller ”Vad är liberalism?”. Visst riskerar många stycken då att bli ganska basic för den insatte, samtidigt som vissa saker kanske är lite för abstrakta för exempelvis en högstadieelev. Men som helhet är det en väldigt bra bok för alla att gå tillbaka och titta i när en går vilse i aktuella frågor eller debatter kring kön, genus och sexualitet.

Trots det kanske smått omöjliga i att besvara frågan vad queer är, så lyckas Fanny Ambjörnsson mer än väl, ja mer bör en nog inte lyckas, eftersom ett allt för fast grepp om ordet queer urlakar dess betydelse.

Rekommenderade artiklar

Det kostar att vara fri

Recension

”Birgitta Stenberg var en ofattbart modig person som skrev om sexualitet så som hon gjorde”, skriver Anna Axfors.

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

© 2019 Fria Tidningen