Stöd palestiniernas ickevåldskamp varje dag | Fria Tidningen

Debatt


Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad
  • Manifestation på Sergels torg i Stockholm för att Sverige ska rösta in Palestina till att bli medlemsstat 194 i FN.
Fria Tidningen

Stöd palestiniernas ickevåldskamp varje dag

Den 2 oktober är det den internationella ickevåldsdagen, en dag för eftertanke och agerande. Men stödet till det palestinska civilsamhällets ickevåldskamp måste gälla varje dag tills ockupationen hävs, skriver Kerstin Dahlberg och Gunnar Neymar, Palestinagruppen i Hässleholm/Kristianstad.

Den 2 oktober uppmärksammar världen icke-våldsmotstånd på frihetskämpen Mahatma Gandhis födelsedag, som av FN:s generalförsamling utsetts till International Day of Non-Violence. En dag för eftertanke och agerande. Vilket fredligt motstånd är vi beredda att ge vårt stöd till?

Det palestinska civilsamhället har i ett upprop (2005) uppmanat omvärlden att stödja deras icke-våldskamp mot Israels ockupation genom BDS. Det ska vi i Sverige givetvis göra och vi gör det på följande vis:

B:et står för bojkott. Vi konsumenter uppmanas att inte köpa israeliska varor, på samma vis som konsumenter en gång under Sydafrikas apartheidtid uppmanades att bojkotta sydafrikanska varor – en bojkott som kom att bli framgångsrik. Köp inte ockupationen!

D:et står för desinvestering och då gäller det framför allt företagens agerande. De kan avstå från investeringar som bidrar till att förlänga ockupationen, som snart pågått i 50 år.

S:et står för sanktioner. Sveriges regering uppmanas att bryta det militära samarbetet med Israel.

Det är viktigt att understryka att BDS-rörelsen utgår från mänskliga rättigheter och internationell rätt. Den riktar sig mot den israeliska ockupationen och inte mot enskilda individer. Runt 200 organisationer, fackföreningar och samfund i Palestina har undertecknat BDS-uppropet och det stöds i dag av en växande internationell rörelse. BDS ses i Palestina som ljuset i mörkret, men det måste till mer för att det ska bli ett politiskt resultat – att ockupationen hävs.

Den 2 oktober är den FN-proklamerade ickevåldsdagen, men stödet för palestinierna genom BDS gäller förstås varje dag till dess att ockupationen hävs.

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Femtio år av ockupation

Sexdagarskriget fyller 50 år och än är ingen lösning i sikte för Israel-Palestinakonflikten, skriver fem representanter för civilsamhället.

© 2020 Fria Tidningen