Gästarbetare pressas av sjunkande oljepriser | Fria Tidningen
  • Pakistanska gästarbetare på ett bygge i Dubai.
Fria Tidningen

Gästarbetare pressas av sjunkande oljepriser

De sjunkande oljepriserna slår hårt mot många av de gästarbetare som mot löften om ett bättre liv har begett sig till Persiska viken för att arbeta inom byggsektorn.

I ett av Dubais industriområden kan man tidigt på morgonen se många bussar fyllda av gästarbetare på väg till sina arbeten. På kvällarna, och i vissa fall på nätterna, åker arbetarna sedan tillbaka i samma bussar till sina sovsalar. Arbetarna hinner knappt vila innan det är dags för nästa arbetsdag.

Javed Iqbal, 29, är en av alla pakistanier som kommit till Förenade arabemiraten som gästarbetare. Han kom till Dubai med hjälp av ett arbetsvisum som en agent ordnade – mot en kostnad av motsvarande 24 000 kronor. Pengar som hans familj fick låna ihop till.

Eftersom Javed Iqbal varken kan läsa eller skriva var möjligheterna att få ett jobb hemma i Pakistan små. Väl framme i Dubai har han varit tvungen att nöja sig med det jobb som erbjöds inom byggsektorn. Lönen är usel, motsvarande knappa 2 000 kronor i månaden – vilket knappt täcker hans egna omkostnader. Han berättar att han inte har råd att skicka hem några pengar till familjen, samtidigt som kraven på att betala tillbaka lånet där hemma bara växer.

Javed Iqbal är långt ifrån ensam om denna situation. Det finns mängder av gästarbetare i Förenade arabemiraten som rest hit efter att ha hört historier om de goda karriärmöjligheter som väntar här. Istället förvandlas livet ofta till en mardröm. De låga oljepriserna har satt hård press på byggbolagen.

– Jag lockades hit eftersom en annan man i min hemby berättat om hur han reste till Dubai för 30 år sedan, för att arbeta som murare. Numera äger han två hus och en stor bit mark, berättar den pakistanske gästarbetaren Muhammad Iqbal för IPS.

Trots att situationen är en helt annan i dag drömmer många i hembyn om att lyckas lika bra, säger han.

Pakistan är beroende av de pengar som gästarbetarna skickar hem. Här i Förenade arabemiraten finns det 1,3 miljoner pakistanska gästarbetare, och i Saudiarabien är de hela 4,3 miljoner. Summorna som gästarbetarna kan skicka hem till Pakistan har dock sjunkit snabbt – i juli var beloppet hela 20 procent lägre jämfört med samma period förra året.

Och situationen kan mycket väl vara på väg att försämras ytterligare eftersom många befarar att omfattande uppsägningar är på gång inom byggindustrin. Nyligen sades runt 9 000 pakistanska byggarbetare upp i Saudiarabien.

Zahid Mahmood, chef för företaget Material Lab i Dubai, säger samtidigt att den pakistanska arbetskraften uppskattas av byggföretagen.

– De klarar värsta tänkbara arbetsförhållanden och står ut i extrem hetta, säger han.

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Fria Tidningen