• På förkolan Spira har man bytt ut en del plastleksaker till träleksaker istället.
Fria Tidningen

Många kommuner rensar förskolan på plast

Allt fler kommuner arbetar med målet att minska kemikalier och miljögifter i förskolan genom att bland annat rensa ut plastleksaker. ”Det viktigaste är att börja i sin egen takt”, säger Anna Färeby som arbetar på en miljöförskola i Luleå.

Förra året startade regeringen ett nationellt nätverk för kommuner och landsting som vill arbeta för en giftfri vardag. Över 100 kommuner ingår i nätverket som arbetar med särskilt fokus på just barn och unga. En av dem är Luleå kommun som nyligen har tagit fram en plan för att minska kemikalier och miljögifter i förskolan.

Anna Färeby arbetar som barnskötare på miljöförskolan Spira i Luleå. De har ett miljötänk i verksamheten, har använt miljövänliga material i byggprocessen och har solpaneler på taket och arbetar nu också för att göra verksamheten helt giftfri. Kommunen har tagit fram en checklista som alla förskolor i kommunen fått tagit del av och arbetar utifrån.

Anna Färeby säger att det viktigaste är att börja i sin egen takt med att titta på vad barnen har runtomkring sig och därefter fundera på vad som ska bytas ut. Men det är också viktigt att få med sig föräldrarna.

– Vi kan ju ha giftfritt i förskolan och sedan kommer barnen hem så finns alla miljögifter och kemikalier där ändå. På Spira har vi en miljögrupp med både föräldrar och personal för att involvera dem.

I arbetet med att göra förskolan giftfri har mycket leksaker och annat plockats bort och bytts ut. Mycket av det som har rensats ut är just plastprodukter. Plastdjur, utklädningskläder och väskor, plastkoppar och andra plastleksaker. Men Anna Färeby säger att de inte har tagit bort all plast från förskolan.

– Det finns sämre och bättre plaster. På produkterna finns en triangel med en siffra i där man kan se vad för sorts plast det är. Det har vi tittat på och också känt på plasterna. Om de känns kladdiga och feta är det mjukgörande medel i som är giftigt. Mycket har vi bytt ut till trämaterial, säger hon.

Men arbetet med att göra förskolan giftfri tar tid och är en ständigt pågående process. Att bara slänga bort allt och köpa nytt är inte heller hållbart, säger Anna Färeby.

– Man får starta lite sakta och plocka bort och byta ut efter hand. Det går inte att skynda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drömmen om en hållbar telefon blev verklighet

För snart fem år sedan lanserades den första telefonen som hade fokus på både miljö, rättvisa och hållbarhet. Men vissa kunder ifrågasätter att Fairphone inte kunnat göra verklighet av alla sina löften.

Fria Tidningen

Mobiljättar motarbetar krav på hållbarhet

Tillverkare som tidigare erbjöd telefoner som gick att reparera satsar på produkter som är svåra att återanvända och återvinna. Samtidigt motarbetar de stora mobiljättarna tuffare hållbarhetskrav.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu