Känd aktivist kan få 15 år i fängelse | Fria Tidningen
  • Nabeel Rajab är en av Mellanösterns mest kända aktivister och han ingår bland annat i Human rights watchs expertgrupp.
Fria Tidningen

Känd aktivist kan få 15 år i fängelse

Den framstående bahrainske människorättsaktivisten Nabeel Rajab kan dömas till 15 års fängelse för regimkritiska uttalanden.

Nabeel Rajab är en av Mellanösterns mest framstående människorättsaktivister. Sedan han grundade organisationen Bahrain centre for human rights, BCHR, år 2002 har Rajab fängslats flera gånger för sin regimkritiska aktivism.

Nu sitter han än en gång häktad för att bland annat ha uttalat kritik i sociala medier mot landets inblandning i kriget i Jemen. I den absoluta monarkin Bahrain kan brotten ”ryktesspridning i krigstid” och ”förolämpning av ett grannland” ge upp till 15 års fängelse. Domen skulle ha meddelats i veckan men domslutet sköts upp till den 6 oktober.

Human rights watch och andra människorättsorganisationer, liksom USA:s utrikesdepartement, uppmanar nu Bahrain att lägga ner åtalet och försätta Rajab på fri fot. Efter att han i söndags publicerat ett brev i New York Times väntar dock nya åtalspunkter om spridning av ”falska nyheter och illvilliga rykten som underminerar kungadömets anseende”.

I brevet skriver Rajab: ”Bahrain är ett land där folk som vågar uttrycka en längtan efter demokrati fängslas, torteras och till och med dödas”.

Han riktar även stark kritik mot USA:s inblandning i det Saudi-ledda kriget i Jemen och dess stöd till den bahrainska monarkin.

”Det är bra att USA uppmärksammar människorättsbrott i Bahrain. Men om USA inte samtidigt är berett att agera så har de fina orden liten effekt. USA:s ovillkorliga stöd till Saudiarabien och Bahrain har omedelbara konsekvenser för aktivister som kämpar för värdighet i dessa länder”, skriver han.

Nabeel Rajab är långt ifrån ensam i Bahrain om att ställas inför rätta för sin politiska aktivism. Enligt organisationen OHCHR finns det minst 4 000 politiska fångar i landet och Bahrain har flest fångar per capita i Mellanöstern.

Efter att stora regeringskritiska protester under den arabiska våren 2011 skakade om kungadömet har fängslandet av politiska aktivister tilltagit.

Fakta: 

• Läs Fria Tidningens intervju med Nabeel Rajab från år 2012 här.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria Tidningen