Ny handlingsplan mot könsstympning antagen | Fria Tidningen
  • Kvinnor från Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda och Burundi i en protestmarsch, i Nairobi, mot barnäktenskap, sexuella trakasserier och kvinnlig könsstympning.
Fria Tidningen

Ny handlingsplan mot könsstympning antagen

Representanter för det panafrikanska parlamentet och FN:s befolkningsfond, UNFPA, har undertecknat en handlingsplan för att avskaffa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap.

Panafrikanska parlamentet är en institution inom Afrikanska unionen. Handlingsplanen undertecknades i Johannesburg i slutet på juli. FN:s befolkningsfond har redan utbildat över 100 000 anställda inom sjukvården i hur de kan stödja de som har utsatts för kvinnlig könsstympning. Tiotusentals traditionella ledare har undertecknat förbud mot utövandet.

Globalt sett har minst 200 miljoner flickor och kvinnor utsatts för någon form av kvinnlig könsstympning och sedvänjan praktiseras i åtminstone 26 av 43 länder i Afrika. Enligt Unicef förekommer könsstympning av flickor på många håll runt om i världen, från Indonesien i öst till Peru i väst. Ingreppet görs oftast helt utan bedövning och verktyget kan vara en smutsig kniv, ett gammalt rakblad eller en glasskärva. De flesta av flickorna traumatiseras svårt och får men för livet.

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2020 Fria Tidningen