En berättelse som inte överträffar den råa verkligheten | Fria Tidningen

Recension


litteratur
Titel: Hela härligheten
Författare: Margaret Mazzantini
Översättning: Pia Lundgren
Förlag: Contempo

  • Margaret Mazzantini.
Fria Tidningen

En berättelse som inte överträffar den råa verkligheten

Guido och Costantino växer upp i samma hus i centrala Rom. Guido är enda barnet i en borgerlig familj och växer upp ganska ensam och utan särskilt mycket kontakt med sina föräldrar. Costantino är ett av två barn i portvaktarfamiljen och spelar vattenpolo. Pojkarna går i samma klass och utvecklar under tonåren en vänskap som övergår i sexuell attraktion och kärlek. Men de tillhör två olika världar.

Costantino väljer att göra lumpen medan Guido undslipper, och de skiljs åt, för att mötas upp kort igen. Men då har livet vid sidan av redan tagit över. Guido flyttar till London, skaffar sig en utbildning i konsthistoria och gifter sig. Även Costantino gifter sig, får två barn och startar en restaurang. Åren går.

En dag möts de på nytt. Allt de någonsin känt för varandra finns kvar, bara åtrån är starkare än tidigare. Trots det går både Guido och Costantino vidare med sina familjeliv på respektive håll.

Någonstans här förväntar jag mig en konventionell kärlekshistoria om omöjlig kärlek. Om kittlande längtan, laddade möten och ångestfyllda uppbrott. Om hur den värker, sårar, ger skuldkänslor, blir mer och mer invecklad och till slut ohållbar. Hela härligheten innehåller också allt detta. Men det är på samma gång både mer kärleksfullt och mer brutalt, våldsamt och utplånande än vad jag är beredd på.

Margaret Mazzantini har skrivit en intensiv spänningsroman om en invecklad kärleksrelation mellan två män, vilken löper genom merparten av deras liv och mot bakgrund av en oförstående, ottillåtande och hatisk omgivning. Den kommer ut på svenska samma vår som den politiska debatten om samkönade registrerade partnerskap går in i en intensiv fas i Italien. Hbtq-communityt manifesterar för att lagen antas samtidigt som bland annat den katolska kyrkan demonstrerar emot. Lagen blir slutligen verklighet och under sommaren har de första samkönade paren i landets histora registrerat partnerskap. Men hatet mot homosexuella har också demonstrerats i offentligheten på ett sätt som aldrig tidigare och vägen mot ett socialt accepterande är fortfarande lång, vittnar det italienska hbtq-communityt om.

Mot bakgrund av hur situationen ser ut för många människor som förälskar sig i någon av samma kön kan det konstateras att fiktionen – i det här fallet Mazzanintis berättelse – trots dess grymhet, inte överträffar den råa verkligheten.

Fakta: 

Margaret Mazzantini, född i Dublin, är en prisbelönt italiensk författare, som fick sitt stora genombrott med boken Non ti muovere (Rör dig inte) (2001) som är översatt till fler än 30 språk. Den, liksom flera av hennes böcker, har även filmats med Penélope Cruz i huvudrollen.

Rekommenderade artiklar

Det kostar att vara fri

Recension

”Birgitta Stenberg var en ofattbart modig person som skrev om sexualitet så som hon gjorde”, skriver Anna Axfors.

Mossiga noveller om manlighet

Recension

Gemensamt för novellerna i Grand danois är ensamhet. Manlig ensamhet. Skickligt skrivet men mossigt innehåll, tycker Tobias Magnusson.

Givande när Bergman skriver om Bergman

Recension

I den självbiografiska Laterna Magica skriver demonregissören Ingmar Bergman om sitt eget liv. ”Underhållande och medryckande”, tycker Anna Remmets.

© 2019 Fria Tidningen