Tavlor blev bevis i terroranklagelser mot journalist | Fria Tidningen
  • Zehra Dogan är konstnär och journalist som bland annat har vunnit Metin Goktepe Journalism Award år 2015.
  • En av tavlorna som används som bevis mot Zehra Dogan.
Fria Tidningen

Tavlor blev bevis i terroranklagelser mot journalist

Sedan det misslyckades kuppförsöket i Turkiet har jakten på journalister trappats upp. En av de som har gripits är journalisten och konstnären Zehra Dogan som anklagas för att ha terroristkopplingar. Beviset: tre tavlor som hon har målat.

I måndags utfärdades en arresteringsorder i Turkiet för 42 sekulära journalister för delaktighet i kuppförsöket den 15 juli. Sedan tidigare har den turkiska mediemyndigheten RTÜK stängt ned 20 oberoende nyhetssajter och dragit in sändningstillståndet för 24 tv-kanaler och radiostationer som anklagas för att ha koppling till Gülenrörelsen, som påstås ligga bakom kuppen.

Jakten på journalister och andra som granskar och kritiserar makten i Turkiet har trappats upp ordentligt den senaste tiden. En av de som har drabbats är den 27-åriga konstnären och journalisten Zehra Dogan som arbetar på nyhetsbyrån JINHA, som består endast av kvinnliga journalister och skriver om bland annat våldet mot kvinnor. Zehra Dogan greps av polis i torsdags förra veckan i kurdiska Nusaybin, i sydöstra Turkiet. Hon var en av få journalister som fortfarande rapporterade från området efter att turkiska myndigheter utlyst utegångsförbud för att kunna bekämpa kurdiska gerillasoldater i området. Hon anklagas nu själv för att vara en del av PKK-gerillan och beviset är tre tavlor som hon har målat. En föreställer en kvinnlig PKK-gerilla med ett vapen och en målning föreställer en sönderbombad stad med turkiska flaggor.

– Vi kommer försvara oss med att hon inte är en del av en terrororganisation och skapar inte propaganda utan är en fri journalist och en fri konstnär som målar vad hon vill, säger hennes advokat Siraz Baran till Fria Tidningen och tillägger att husrazzian som polis genomförde skedde utan stöd i turkisk lag.

Onur Erem är journalist på den turkiska vänsterdagstidningen BirGün. Han och Zehra Dogan är ett par och han är chockad över vad som har hänt – även om det var väntat. Han har själv nyligen varit inblandad i två olika domstolsförhandlingar på grund av vad han har rapporterat om som journalist. I det ena fallet åtalades han för att ha ”förolämpat presidenten”, vilket ger upp till fem års fängelse, för att ha skrivit en nyhetsartikel om att den turkiska presidenten Erodgan kommer upp som första alternativ om man söker på de turkiska orden för "tjuv" och "mördare" på Google.

– Vi brukade skoja med varandra om vem som skulle arresteras först. Hon var rädd att det skulle bli jag men nu blev det hon.

Zehra Dogan sitter nu fängslad i väntan på rättegång vilket väntas ta 3-5 månader. Onur Erem hoppas nu att hennes fall ska uppmärksammas internationellt.

– Dels för att det är viktigt som stöd för henne personligen men också för att det här är en direkt attack mot konstnärer och den fria konsten. Nästa dag kan det vara någon annans konstnärliga uttryck som attackeras av den turkiska regimen.

Hur påverkar den allt hårdare situationen för journalister ditt och dina kollegors arbete?

– Folk tänker sig för två gånger innan man kritiserar regimen. Situationen är spänd och alla är nervösa för vem som står näst på tur.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Drömmen om en hållbar telefon blev verklighet

För snart fem år sedan lanserades den första telefonen som hade fokus på både miljö, rättvisa och hållbarhet. Men vissa kunder ifrågasätter att Fairphone inte kunnat göra verklighet av alla sina löften.

Mobiljättar motarbetar krav på hållbarhet

Tillverkare som tidigare erbjöd telefoner som gick att reparera satsar på produkter som är svåra att återanvända och återvinna. Samtidigt motarbetar de stora mobiljättarna tuffare hållbarhetskrav.

© 2021 Fria Tidningen