• En äldre kvinna vinkar från en av bussarna som ska föra flyktingarna i Idomeni till nya, officiella läger.
Fria Tidningen

Oviss framtid för Idomeni-flyktingar

På tisdagsmorgon anlände polisstyrkorna från Aten till det provisoriska flyktinglägret i Idomeni, där fler än 8 000 flyktingar suttit fast sedan flera månader, för att flytta dem till läger i andra delar av Grekland. Vad som sedan väntar dem är höljt i dunkel.

Utrymningen av lägret i norra Grekland vid gränsen till Makedonien påbörjades på tisdagen och det beräknas ta en dryg vecka att flytta de över 8 000 flyktingarna. På tisdagskvällen hade 2 000 personer flyttats med bussar till ett militärkontrollerat läger i Greklands näst största stad Thessaloniki. Avhysningen ska ha gått lugnt till enligt polisen, men de oberoende källorna är få då journalister förbjudits på området. Polisen har tvingat journalister till en plats två kilometer bort från lägret. Endast journalister från grekiska statsmedier tilläts bevaka avhysningen.

Som mest har 10 000 personer levt i tältlägret runt den nedlagda järnvägsstationen i Idomeni i norra Grekland. Sedan Makedonien stängde gränsen i från mars för att hindra flyktingarna att ta sig vidare till norra Europa dröjde sig tusentals kvar i hopp om att gränsen skulle öppnas igen.

– Om de inte öppnar gränsen kan jag inte fortsätta och jag kan inte heller återvända till Turkiet. Men att stanna här är inget liv, så vad ska jag göra? frågade sig statsvetaren Hamed från Bagdad, en av flyktingarna i lägret.

Idomeni-lägret har inte erkänts officiellt av EU, hjälpen till de tusentals människorna i lägret har kommit från av volontärer och flyktingarna själva. I tält sönderslitna av vinden, återuppbyggda med hjälp av grenar och presenningar, har barnfamiljer, unga och gamla levt under vad som beskrivs som ”inhumana förhållanden”. Den enda officiella hjälp som har funnits i lägret har bestått av FN:s flyktingorgan UNHCR som haft som enda uppgift att övertala flyktingarna att flytta till de officiella lägren. Lämnade utan andra alternativ har två tusen personer frivilligt valt att flytta till regerings- och militärkontrollerade läger i andra delar av Grekland under de senaste veckorna, trots att detta kan betyda slutet för drömmen om Europa.

Enligt EU:s överenskommelse med Turkiet är det meningen att de drygt 50 000 flyktingar som befinner sig i Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. Men en sådan ”lösning” tycks allt mer avlägsen. I veckan beslutade grekiska domare att en asylsökande från Syrien inte skulle skickas tillbaka till Turkiet eftersom det inte bedöms som säkert. Enligt flera frivilligorganisationer har migranter inte tillgång till grundläggande mänskliga rättigheter i Turkiet och riskerar också att skickas tillbaka till krigets Syrien.

Turkiet har samtidigt ilsknat till och kommit med nya besked – om inte visumkravet till EU för turkiska medborgare slopas inom den överenskomna tidsrymden kommer inga flyktingar längre att tas emot. EU kräver bland annat att Turkiet ändrar sina terrorlagar för att visumkravet ska slopas, något Turkiets president Recep Tayyip Erdogan avvisat.

Vad som nu väntar flyktingarna återstår därför att se.

– De här människorna har suttit i ett läger i två och en halv månad och nu sätts de på bussar utan någon egentlig förklaring om vad som kommer att hända, säger Katy Athersuch från Läkare utan gränser till New York Times.

– De är rädda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Flyktingar inlåsta i stadion

Ett tusental flyktingar har hållits inlåsta i en fotbollsstadion på den grekiska ön Kos i ett dygn utan mat och rent vatten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu