• Det finns en oro på flera håll, bland annat hos Sveriges veterinärförbund, för att nötkreatur kommer att få mindre tid till bete på grund av Jordbruksverkets nya regler. FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT
Fria Tidningen

”Utvecklingen av kornas välfärd går åt fel håll”

Jordbruksverket har nu infört nya regler som minskar rätten till sammanhängande betestid för nötkreatur. Hos Sveriges veterinärförbund finns en oro för att de nya reglerna kan leda till försämrad välfärd för djuren och sämre möjligheter att kontrollera betesreglerna.

Den 15 maj började nya betesregler att gälla för nötkreatur i Sverige. Det är inte längre tvingande för bönder att ha djuren ute på bete under en lång, sammanhängande period, enligt de nya reglerna. De ska fortfarande ha rätt till utevistelse under samma antal dagar, men det är inte längre ett krav att dagarna är sammanhängande. Man tar också bort kraven på mjölkbonden att föra journal de dagar korna inte får komma ut, till exempel om de har fått stå inomhus på grund av sjukdom eller inseminering.

Avsikten är att göra reglerna enklare och flexiblare och minska administrationen för att underlätta för redan hårt pressade mjölkproducenter. Men från flera håll, bland annat Sveriges veterinärförbund och djurskyddshandläggare på länsstyrelser, uttrycks en oro för att de nya reglerna kan försämra djurens hälsa och försvåra kontrollerna av bönderna.

Det som har skett är en förändring av en lag från år 1988. Då infördes ett krav på att alla nötkreatur skulle få vara ute och beta under en sammanhängande period från 1 maj till sista september, men med vissa regionala skillnader på grund av olika växtmöjligheter i olika delar av landet.

– Den lagen ändrades redan år 2012 för mjölkkornas del. Då skulle bönderna fortfarande ha korna utsläppta under samma antal dagar, men istället mellan 1 april och sista oktober. Och nu har man ändrat regeln så att den även gäller alla nötkreatur, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Han menar att ett problem med de nya reglerna är att kravet på utevistelse under vegetationsperioden nu bara är två månader om året, istället för upp till fyra månader, som det var tidigare. Enligt de nya reglerna måste djuren fortfarande ha tillgång till bete i 60 dagar.

– Problemet är att det egentligen bara är mellan maj och slutet av september som det finns gräs att beta i stora delar av landet, säger Johan Beck-Friis.

Sveriges veterinärförbund är oroligt för att de nya reglerna kan leda till att en del djurägare ”frestas att minska på betestiden”, vilket kan leda till ökad sjuklighet hos korna, till exempel vad gäller klövsjukdomar och juverinflammationer.

– Många bönder månar om sina kor och har dem utsläppta under en längre tid än vad reglerna kräver. Men man kan säga att de nya reglerna underlättar för bönder som vill hårddra systemet för egen del, säger Johan Beck-Friis.

Han menar också att den slopade journalföringen innebär en klar försämring av myndigheternas möjlighet att kontrollera att bönderna följer reglerna för djurens utevistelse.

– Detta är inga radikala förändringar, men man kan säga att utvecklingen av kornas välfärd går åt fel håll.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu