• Småodlaren Ellen Kacha har trots säsongens långvariga torka förhoppningar om att få en god skörd.
Fria Tidningen

Zambias kvinnor i spetsen för hållbart jordbruk

I stekande sol går Ellen Kacha och kontrollerar sin majsodling som tagit stryk av torkan. Men efter något så ovanligt som två veckors regn denna skördesäsong har majsen nu börjat ta sig igen.

Torkorna har varit ett återkommande problem i södra Zambia på senare år. Och än värre har det varit denna säsong, då väderfenomenet El Nino har slagit hårt mot landets småbönder.

– Årets torka har varit värre än de tre föregående åren. Trots att jag använt mig av en rad tekniker för hållbart jordbruk så har jag drabbats, säger Ellen Kacha som bor i distriktet Pemba.

Under de senaste 13 åren har hon bedrivit ett hållbart jordbruk. Tekniken, som syftar till att skydda odlingsmarkerna, blev hon tvungen att lära sig för sin egen överlevnad som jordbrukare.

– Vid den tiden hade mina jordar blivit helt utarmade, så jag tvingades leta efter nya metoder för att kunna försörja min familj, berättar Ellen Kacha, som i 23 års tid har haft ensamt ansvar för sina barn.

Statistiken visar att 78 procent av Zambias kvinnor arbetar i det jordbruk som ger mat till 70 procent av landets dryga 13 miljoner invånare. Men trots att kvinnorna är så viktiga för matproduktionen har de förblivit åsidosatta när det gäller tillgång till lån och markrättigheter. Traditionellt är det männen som står som ägare av jordbruksmarkerna.

– Det jag har sett i regionen är att kvinnorna är i fokus när det gäller att hantera kriser, men förbises i det långsiktiga förebyggande arbetet. Deras bristande tillgång till mark att odla är ett stort hinder för utvecklingen. Detta borde ändras eftersom kvinnor har större kunskaper om hur kriser ska hanteras, säger Juliane Ineichen, som arbetar för den schweiziska biståndsmyndigheten.

Myndigheten har via FN:s livsmedelsprogram, WFP, finansierat en satsning kallad R4, som syftar till att förbättra odlingsmöjligheterna för småbönder, och ett av projekten bedrivs i södra Zambia. Ett av målen är att hjälpa människor att få lån, men också att hantera klimatrisker.

Ellen Kacha ingår inte i projektet men är själv ett bra exempel på den kapacitet kvinnor besitter. Tack vare hennes hållbara jordbruk har barnen fått möjlighet till högre studier och hon har dessutom kunnat bygga två byggnader med plåttak.

Förra året hade hon en skörd på 778 stycken 50-kilossäckar med majs samtidigt som många andra småbönder drabbades av usla skördar på grund av bristande nederbörd. Tack vare sina inkomster har Ellen Kacha kunnat köpa in bevattningsutrustning.

Några kilometer bort bedriver även Malungo Maina Chabota, 43, ett framgångsrikt jordbruk. Genom R4-projektet har hon fått utbildning och förväntar sig nu en rekordstor skörd av bönor. Tack vare de inkomster skörden kommer att inbringa behöver hon inte längre oroa sig över barnens skolavgifter.

– Det här programmet är det bästa som har hänt oss, säger Malungo Maina Chabota, som tack vare projektet även har fått tillgång till krediter.

Det mer klimatsmarta jordbruket har med tiden fått en allt starkare ställning bland landets småbönder som på det sättet hoppas kunna skydda sig bättre mot de återkommande torkorna.

Men trots att de nya metoderna har gett resultat så är bevattningen ett fortsatt problem för många bönder. Det gäller även för Ellen Kacha, vars bevattningsutrustning bara räcker för delar av hennes odlingsmarker.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu