”Panama bara kugge i globalt system” | Fria Tidningen
  • ”Nyval omedelbart”. Tusentals islänningar protesterade utanför parlamentet på måndagen och krävde premiärminister Gunnlaugssons avgång till följd av hans inblandning i de så kallade Pananamadokumenten.
Fria Tidningen

”Panama bara kugge i globalt system”

I helgen offentliggjordes tidernas största dataläcka, de så kallade Panamadokumenten, som avslöjar avancerat skattefusk, pengatvätt och korruption bland världens rikaste och mäktigaste personer. Nu förnyas krav om att skatteluckorna ska täppas till.

Presidenterna i Ukraina och Argentina, Islands premiärminister, kungligheter i gulfen och närstående till ledarna för Storbritannien, Ryssland, Syrien och Sydafrika – alla är de inblandade i den gigantiska skandal som briserade i helgen. Lägg till det ytterligare ett hundratal politiker och tjänstemän samt världskändisar som fotbollsproffset Leo Messi och skådespelaren Jackie Chan som också återfinns i de över 11 miljoner hemliga dokument som läckts från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca.

Nu kräver många att arbetet med att bekämpa skattesmitning måste intensifieras.

– Panamadokumenten ger oss en besvärande bild av den dunkla skattesmitningsvärlden, ett problem som regeringar och internationella institutioner vägrar ta itu med, säger Susana Ruiz, biståndsorganisationen Oxfams talesperson i skattefrågor, i ett uttalande.

Ruiz menar att det största problemet inte är de olagliga transaktionerna som har avslöjats utan snarare de många kryphålen och fullt lagliga sätten att slippa betala skatt.

– Vi lever i en värld av överflöd men rika individer och företag underhåller miljardtals dollar i skatter, i många fall från världens fattigaste länder, när de utnyttjar skatteparadisen. Och detta möjliggörs av ett tandlöst internationellt skattesystem, säger Ruiz.

– Varje år förlorar fattiga länder 170 miljarder US-dollar i skattesmitning. Detta samtidigt som 400 miljoner människor inte ens har tillgång till grundläggande sjukvård.

Enligt SVT:s Uppdrag granskning, som har ingått i den grupp av medier som har granskat dokumenten, är omkring 500 svenska personer och bolag namngivna i läckan.

– Det är allt ifrån egenföretagare till näringslivets absoluta toppar. I vissa fall kan det handla om legal skatteplanering. Men det finns väldigt få skäl till att ha ett blufföretag i skatteparadis om man inte vill syssla med skatteplanering eller penningtvätt, säger SVT:s Joachim Dyfvermark till Svenska Dagbladet.

Flera svenska banker återfinns hundratals gånger i dokumenten. Storbanken Nordea är i en klass för sig och förekommer 11 000 gånger i dokumenten. Enligt SVT administrerar Nordea över 100 aktiva brevlådeföretag i skatteparadis där deras rikaste kunder kan gömma undan pengar för att undvika skatt.

Nicholas Shaxon, författare till boken Treasure Islands som handlar om skatteparadis, säger i ett uttalande på Taxjustice.net att Panamadokumenten bara är toppen av ett isberg.

– Panama är ett av världens värsta skatteparadis, men det är viktigt att komma ihåg att de bara är en kugge i ett globalt system där USA och Storbritannien är bland de viktigaste aktörerna.

I slutet av juni är Storbritanniens premiärminister David Cameron – vars framlidne far är en av dem som namnges i dokumenten – värd till ett globalt antikorruptionsmöte i London.

– Om Storbritanniens regering och världens ledare menar allvar med att bekämpa korruption och pengatvätt så måste de nu visa det genom att förändra systemet som möjliggör att företag som Mossack Fonseca kan gömma undan deras kunders enorma förmögenheter, säger Nicholas Shaxon.

Fakta: 

Panamadokumenten

I nästan ett år har 370 journalister från 200 länder analyserat 11,5 miljoner hemliga dokument och 2,6 terabyte med information i vad som kallas historiens största dataläcka. Dokumenten kommer från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca och offentliggjordes av den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och journalistorganisationen ICIJ på söndagen.

Sammanlagt visar dokumenten på 214 488 företag och fonder skapade i 21 olika skatteparadis, kopplade till medborgare i fler än 200 länder.

Källa: Panamapapers.icij.org

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen