Därför attackerades Bryssel | Fria Tidningen
  • EU-flaggor på halv stång efter tisdagens terrordåd i unionens huvudstad.
Fria Tidningen

Därför attackerades Bryssel

Belgien kan verka som ett föga troligt land för en terroristattack. Men faktum är att landet sett en mycket utbredd rekrytering till jihadistgrupper.

ANALYS Belgien drabbades i tisdags av ett brutalt terrordåd. Över 30 människor dödades och närmare 200 skadades i bombattentat i Bryssels tunnelbana och på stadens största flygplats.

Att ett terrordåd skulle ske i det lilla landet Belgien kan verka förvånande. Men precis som i flera andra europeiska länder existerar i Belgien flera faktorer som ökat risken för att ett sådant skulle ske.

Dessa är bland annat: en stor och dåligt integrerad muslimsk minoritet, hög ungdomsarbetslöshet inom gruppen, underfinansierade myndigheter, politisk instabilitet och hög tillgång på vapen.

Men Belgien skiljer sig också från andra europeiska länder. Det lilla landet med sina 11 miljoner invånare har länge haft flera utbredda extremistnätverk.

Då inbördeskriget bröt ut i Syrien år 2011 blev det tydligt hur utbrett problemet var i Belgien. Enligt Internationella centret för radikaliseringsstudier (ICSR) vid King’s College-universitetet i London är Belgien det europeiska land flest jihadister rest ifrån för att kriga i Syrien räknat per capita – omkring 500 personer.

I juli 2014 träffade Fria Tidningen ”Stephanie” i Bryssel, vars son blivit jihadist och rest till Syrien. Hon berättade att det i området där de bodde i utkanten av Bryssel pågick värvning av ungdomar.

– De sökte upp personer i moskén eller på gatan. Unga, lättpåverkade personer utan jobb övertygades om att de måste ta sitt ansvar och åka till de här länderna och kriga. Det är som en sekt, de förvrider Koranens budskap, berättade hon.

En av de belgare som rest till Syrien för att kriga var Abdelhamid Abaaoud, som efter att ha återvänt till Europa organiserade Paris-attackerna för några månader sedan.

Det var också en belgisk cell inom gruppen Groupe Islamique Marocain Combattant, GICM som spelade en viktig roll i Madrid-attackerna år 2004.

Många av de icke-belgiska militanter som varit inblandade i kända terrorattacker i Europa och på andra platser har också spenderat en tid i Belgien.

Trots att så många av de jihadister som utfört terrordåd varit från Belgien eller spenderat tid i landet, har få attacker utförts just där. Kanske är det det som ändrats nu. Bryssel är ju inte bara Belgiens huvudstad utan hela EU:s. En union som just nu enligt flera av dess ledare ”för ett krig” mot Islamiska staten.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen