Samkönat flyktingpar vädjar till Australien | Fria Tidningen
  • Asylsökanden på ön Nauru utanför Australien vittnar om våld och trakasserier mot hbtq-personer.
Fria Tidningen

Samkönat flyktingpar vädjar till Australien

Nima och Ashkan flydde båda från Iran till Australien på grund av sin sexuella läggning. Men istället för att beviljas asyl i Australien skickades de till en liten ö utanför landet där homosexualitet är olagligt. Där utsätts de nu för både hot och våld.

Nima riskerade offentlig avrättning i Iran på grund av sin läggning och flydde landet. I augusti år 2013 kom han till Australien.

– Jag hade hört att i Australien kan du vara fri och att det är säkert att vara öppet homosexuell där, berättar han för Human rights law centre, HRLC, en australisk människorättsorganisation.

I väntan på utredning av hans flyktingstatus skickades Nima till ett av Australiens offshore-förvar i önationen Nauru. Där träffade han Ashkan, som också flytt från Iran, och de inledde ett förhållande. Efter en lång process beviljades både Nima och Ashkan flyktingstatus. Men trots att de varit öppna med sin sexuella läggning och sitt förhållande i mötet med de australiska myndigheterna beviljades de inte asyl i Australien, utan på Nauru – där homosexualitet är olagligt. Enligt nationell lag kan ”könsumgänge” mellan två män straffas med 14 års tvångsarbete.

– Personalen på immigrations- och bosättningsverket sa åt oss att vi inte skulle hålla hand eller visa några ömhetsbetygelser offentligt, berättar Nima.

Det dröjde dock inte länge innan ryktet spred sig och paret började utsättas för både hot och våld.

– Folk slog oss, spottade på oss och kastade sten. Det var fruktansvärt, säger Nima.

Nima och Ashkan vågar nu inte lämna sin bostad mer än för matinköp en gång i veckan och har praktiskt taget blivit fångar i sitt eget hem.

– Situationen är outhärdlig. Vi ser inte någon framtid för oss här.

HRLC har nu tillsammans med den internationella hbtq-organisationen All out lanserat ett upprop för att vädja till Australiens premiärminister Malcolm Turnbull att ge paret asyl i Australien.

– Det här paret vill bara ha ett hem där de kan vara trygga och bygga upp sina liv. De förtjänar inte att leva i ett limbo i ett land där kärleken till den andre är ett brott, säger Anna Brown, ansvarig för rättstvister vid HRLC, i ett uttalande.

Matt Beard, verkställande direktör för All out, säger i ett uttalande att Nima och Ashkans historia är ”ännu ett exempel på hur grym och inhuman Australiens flyktingpolitik är”.

– Premiärminister Turnbull har ett ansvar att ta dem till Australien och reformera sitt lands flyktingpolitik i linje med internationell lag.

Nimas och Ashkans fall är inte unikt. Sedan Australien började placera flyktingar på förläggningar på öar i fattiga grannländer i Stilla havet, i strid med Genève-konventionen och internationell lag, har flera fall där homosexuella män utsatts för våld och trakasserier blivit kända. I september år 2014 tog australiska The Guardian del av brev från olika män som blivit sexuellt trakasserade på ett förvar på Manus-ön, tillhörande Papua Nya Guinea, och som fruktade placering på ön där homosexualitet är olagligt. Även Human rights watch har haft kontakt med män som utsatts för trakasserier.

– Den australiska regeringen tillåter och placerar avsiktligen homosexuella män på små öar där de utsätts för attacker, fördomar och extremt hårda straff, säger Anna Brown.

Målet om 20 000 underskrifter för uppropet till Australiens premiärminister om en omplacering av Nima och Ashkan har nu snart uppnåtts och paret hoppas att pressen på den australiska regeringen ska kunna hjälpa dem.

– Vi ber det australienska folket och hbtq- och människorättsaktivister runt om i världen att stötta oss för att få oss här ifrån.

Nima och Ashkan är fingerade namn

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen